Ischias

Lider du av smärta i sidan av skinkan? Strålar smärtan ner i benet? I så fall kanske du lider av ischias. Ischias kan komma och gå men den kan även vara konstant. Att sitta under långa perioder tenderar att öka smärtan. Vissa människor upplever också muskelsvaghet och domningar i det drabbade benet. Det kan vara extremt smärtsamt. Att nysa, hosta eller att ta i kan vara riktigt jobbigt och obehagligt. Kiropraktisk behandling är väldigt effektivt för att lindra ryggsmärta och ischias.

Vad orsakar Ischias?

En av de vanligaste orsakerna till ischias är ett buktande diskbråck eller en ”halkad” disk. Det är när en av kotskivorna som sitter mellan ryggkotorna buktar ut och trycker på nerverna i ryggkanalen i ländryggen.
Andra mindre vanliga orsaker inkluderar spinal stenos som är en minskning av utrymmet för nervkanalerna i din ryggraden. En ryggskada, infektion eller en tillväxt i ryggraden kan också vara anledning till ischias. Dessa kan alla vara potentiellt allvarliga och akut medicinsk vård kan behövas. Det kan även handla om vad man brukar kalla för ”falsk ischias” som piriformis syndrom, lumbago med ischias, bäckenledsinflammation etc.

Behandling av ischias

Vid en konsultation på kiropraktorhuset gör kiropraktorn en noggrann undersökning för att fastställa diagnos och lägga upp rätt behandlingsplan för dig. Om din ryggrad inte kan röra sig på rätt sätt med full rörlighet kan stelheten i ryggraden irritera och komprimera både disken och ischiasnerven. Med kiropraktisk behandling kan ryggraden justeras så att den fungerar bättre igen och frigör nerverna. Kiropraktiska justeringar har stor framgång med smärta i ryggen och ischias. Vi vill att din rygghälsa ska hålla i längden. Därför rekommenderar vi alltid att du träffar en av våra specialister så att de kan undersöka din rygg och diskutera vilka åtgärder som är bäst för dig.
Sök hjälp så snabbt som möjligt. Det är viktigt att utreda sin ischias tidigt. Ju tidigare desto mindre är risken att en ev. skadad och irriterad disk går över till att bli ett diskbråck.