Behöver du ta ett andetag

Den här veckan pratar vi om kraften och fördelarna med fokuserad andning!

Det är ingen hemlighet att andning är avgörande för att överleva, men visste du att andning kan göra mer än bara tillfredsställa kroppens fysiska behov av syre? Det finns forskning som visar att avsiktlig andning kan göra underverk för din hälsa.

Som kiropraktorer är vi särskilt intresserade av andning eftersom det är direkt kopplat till det autonoma nervsystemet – den del av din hjärna och nerver som håller dig vid liv och balanserar interaktionen mellan din stress- och avslappningsrespons. Stress är en viktig funktion för vår kropp. Det är genom stress vi kan uppnå resultat vi annars inte skulle kunna nå. Det kan vara att vinna en medalj i en sport eller att genomföra en presentation. Men dagens samhälle är hektiskt för många och detta leder ofta till att vår stressrespons aktiveras under långa perioder. Detta får våra kroppar att arbeta hårdare och slappna av mindre.

Men vad händer när vår kropp är på språng hela tiden? Stress kan visa sig på många olika sätt som i början kan gå obemärkt förbi. Det kan vara ökad kroppsspänning, humörförändringar, dålig sömn och återhämtning, vilket till slut kan leda till utmattning.

Och det är här fokuserad andning kan hjälpa dig. Med fokuserad och avsiktlig andning kan du gynna din hälsa och det hjälper dig att sänka din stressnivå. Här är bara några av fördelarna med avsiktlig andning!

Ökar mental klarhet: Avsiktlig andning kan hjälpa till att rensa ditt sinne och förbättrar din förmåga att fokusera.

Minskar stress och ångest: Att ta djupa andetag kan aktivera din avslappningsrespons, vilket hjälper till att lugna din kropp och minska stress.

Sänker hjärtfrekvensen: Djup och fokuserad andning är effektivt för att lugna ner din puls och hjälper dig att slappna av.

Hjälper matspjälkningen: Genom att öka syreflödet till matsmältningssystemet med fokuserad andning hjälper det din kropp att ta vara på den näring du tar in.

Stödjer läkning och reparation: Djupandning främjar syresättning i hela din kropp. När din kropp får tillräckligt med syre ökar det din återhämtning och läkning.

Ett par minuter varje dag av fokuserad andning kan göra stor skillnad för ditt välbefinnande! Men hur kan du införliva fokuserad andning i din dagliga rutin?
En enkel teknik är boxandning och det briljanta med just den tekniken är att du kan göra det var som helst, när som helst!

⬇️Så här gör du:

➡️Andas in genom näsan i 4 sekunder.

➡️Håll andan i 4 sekunder.

➡️Andas ut genom munnen i 4 sekunder.

➡️Pausa i 4 sekunder.

🔄Upprepa cykeln så många gånger som behövs.

Du kan genomföra boxandning antingen stående, sittande eller liggande och det går att göra det lika väl hemma som på bussen. Det viktiga är bara att du har koll på vart du har din kropp och din andning.

Som din kiropraktor är vi fast beslutna att hjälpa din kropp att fungera som bäst och att integrera fokuserad andning i din dagliga rutin kan vara ett kraftfullt sätt att stödja din hälsoresa.

Så varför inte ge det ett försök? Vi kan inte vänta med att höra om din upplevelse!

Med kärlek,

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsedd att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du har angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig eller dröj med att söka professionell medicinsk rådgivning på grund av något du har läst i den här bloggen