4 tips för att boosta ditt immunsystem!

Både januari och februari är månader då många blir sjuka i både förkylningar, influensa men även mindre roliga sjukdomar. Det är inte konstigt att dessa månader kallas för vabruari, men det är verkligen inte bara barn som blir sjuka under vintern.

Men vet du att om ditt immunförsvar är starkt kan du eventuellt hålla dig borta från sjukdomar? Eller åtminstone minska deras påverkan, längd och intensitet. Det är därför vi den här veckan har undersökt och plockat fram 4 tips, och 1 extra, på hur du kan stödja ditt immunförsvar. Inte nog med att de kommer hjälpa dig ekonomiskt genom att minska din sjukfrånvaro, är de både effektiva och enkla att implementera i din dagliga rutin.

Till att börja med har vi sömn

Visste du att din kropp läker som mest när du sover? Under sömnen släpper din kropp ut kemikalier i ditt blod för att stärka din immunitet. Helst ska en vuxen ha minst 7 timmars sömn varje dag.

Forskning har också visat att när vi sover mindre än 6 timmar kommer våra mördar-T-celler (en viktig typ av vita blodkroppar) att minska med minst 50 %. De är en viktig komponent i att identifiera virus och bakterier, samt att ställa in målet för att attackera infektionen. Naturligtvis kommer en natts brist på sömn inte att orsaka en så betydande minskning. Det är bara när du sover mindre än 6 timmar lång sikt som det sannolikt kan försvaga ditt immunförsvar.

Håll dig hydrerad

Vatten hjälper till att upprätthålla ditt immunförsvar och forskning tyder på att vuxna bör dricka minst 2-3 liter vatten om dagen. Hur mycket vatten du behöver dricka beror på en rad olika förutsättningar, som kön, ålder, fysisk aktivitet, kost, klimat, hälsotillstånd och kroppsstorlek. Vår kropp består av 60-65% vatten. Vatten hjälper till att transportera näringsämnen och mineraler till våra celler, samt att frakta bort gifter och slaggprodukter. Det hjälper även till att smörja leder och hålla hud och slemhinnor återfuktade och starka för att stå emot yttre påverkan, som virus och bakterieattacker (1).

Att hålla dig hydrerad minskar också risken för att få uttorkningshuvudvärk, vilket vi har pratat om tidigare i inlägget Kan uttorkning vara problemet? https://www.kiropraktorhuset.se/2023/03/28/kan-uttorkning-vara-problemet/

Slutligen; Ät rätt!

Det är i dina tarmar som kroppen absorberar näringsämnen. Om dina tarmar fungerar bra kan de absorbera den energi du tillför på ett mer effektivt sätt. För att fungera bra måste tarmarna arbeta, och detta får de göra när du äter fibrer och näringsrik, hälsosam mat.

Fibrer kallas de kolhydraterna som kommer från växtriket och som når tjocktarmen opåverkade. Deras nytta för vår kropp är väldigt stor och viktig så därför är det viktigt att vi får i oss dem dagligen. De finns såklart i frukt, grönsaker, rotfrukter, bönor och linser. Men de finns även i spannmål som bröd, ris och pasta, och då är det alltid bäst att välja fullkornsprodukter (1).

Inte nog med att fibrer, tillsammans med rikligt med vatten som vi nämnt tidigare, ökar mättnadskänslan så hjälper de till att förebygga att blodsockret ökar snabbt. De hjälper till att hålla blodfetterna låga och eftersom fiberrik mat oftast behöver tuggas mer utsöndras mer saliv vilket är bra för din tandhälsa (1).

Slutligen innehåller fiberrika livsmedel dessutom hög andel naturliga näringsämnen, vitaminer och mineraler. Alla dessa komponenter är viktiga för att bygga upp kroppen och dess immunförsvar.

Och honung!

Vet du om att rå honung har antibiotiska och antibakteriella egenskaper? Så honung är ett bättre alternativ att använda sig av för att ge sötma till ditt te istället för att använda socket. Det ger inte bara sötma och en liten energikick, utan det hjälper även till att rena dina lymfkörtlar, som är en viktig del av ditt immunsystem. När du köper honung är det viktigt att du är noggrann med ditt val. Ett ekologiskt framställt honung hjälper inte bara din hälsa, utan innehåller mer sällan gifter och bidrar till en hälsosam natur!

Sammanfattningsvis;

Vill vi mena att dessa tips är små förändringar som du enkelt kan implementera i din dagliga rutin. Så varför inte ge dem en chans och berätta hur det går för dig?

Som ett extra tips vill vi påminna om vikten av ett friskt nervsystem! Ett friskt nervsystem kommer att hjälpa dig att hålla ditt immunsystem på topp! Så glöm inte att titta in till oss på kliniken i Norrköping, Linköping eller Mjölby för din nästa justering. Har du frågor eller vill ha hjälp med att boka tid kan du alltid ringa oss på 011-15 97 00, 013-27 02 80 eller 0142-17 222. Du kan även maila oss på info@kiropraktorhuset.se

Vi önskar dig en frisk och hälsosam fortsättning på årets vinter!

Med kärlek,

Referenser:

  • Livsmedelsverket (2023). Vatten. Hämtat från; https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vatten
  • Livsmedelsverket (2023). Fibrer. Hämtat från: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fibrer

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsedd att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du har angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig eller dröj med att söka professionell medicinsk rådgivning på grund av något du har läst i den här bloggen.