Lider du av ischias? Då kan vi hjälpa dig!

Har du smärta i nedre delen av ryggen? Kanske det strålar ner i benen och gör det besvärligt att genomföra även de enklaste sysselsättningarna? Då är det möjligt att du upplever ischias. Även något så enkelt som att gå upp ur sängen eller ta på dig strumpor kan vara smärtsamt och svårt att genomföra.

Du ska veta att du faktiskt inte är ensam i din smärta. Smärta i rygg, bland annat ischias, är vanligt och kan uppkomma i alla åldrar, arbetsgrupper och oavsett hur aktiv du är. Såklart finns det grupper som är i större riskzon på grund av till exempel arbete, som ett stillasittande arbete eller arbetsplats med mycket vibrationer eller tunga lyft1. Men något som du kommer bli glad för är att det faktiskt finns sätt att hjälpa så du blir kvitt dina besvär.

Vi börjar då med frågan; vad är ischias?

Ischiasnerven är den största nerven i människokroppen. Den utgår från ryggmärgens nedre del och följer sedan lårets baksida och ända ner i foten. Den är tjock som ett lillfinger och är den nerv som sköter nästan alla nervförbindelser i benets hud, lårets baksida, underbenet och foten2.

Nu när du vet det så kan du säkert förstå vilka problem som kan uppstå om den ligger i kläm eller är irriterad på något vis.

Men hur känns ischias och varför börjar den?

Symtomen kan variera väldigt mycket och hur just dina symtom visar sig beror på orsaken till ischias. För en person kan symtomen vara hanterbara. För andra kan symtomen vara så grava att de hindrar dem från att fungera i vardagen.

Vanligtvis kan ischias orsaka smärta, domningar eller stickningar som börjar i nedre delen av ryggen och strålar vidare till sätesmuskeln, baksidan av benet och kan gå in i vaden eller foten. Det kan vara allt från en dov värk till en kraftig skjutande, stickande eller brännande känsla. Vissa beskriver det som om de blir knivhuggna av heta knivar. Och det kan också orsaka svaghet. Men oavsett om dina symtom är lätta eller grava så kan de skapa irritation.

Så vad kan vi som kiropraktorer göra för dig?

Vårt mål som din kiropraktor är alltid att komma till grundorsaken till problemet och det är viktigt att göra detta med ischias. Som vi nämnde så är ischias endast ett symtom på något annat. Det finns några saker som kan orsaka detta, vissa värre än andra. Till exempel kan det vara skada på disken som sitter mellan kotorna i din ryggrad. Eller så kan det vara degenerativa förändringar som orsakar bensporrar som kan inkräkta på nerven.

Eller det kan bero på en muskel i din sätesmuskel kallas piriformis, som inte formellt är ischias men kan skapa liknande symtom. Det finns också andra orsaker, varför det är viktigt att få en detaljerad bedömning för att reda ut hur allvarlig skadan kan vara och vad som behöver göras för att förbättra den.

Ischias kan utlösas av vissa aktiviteter, som att leva en stillasittande livsstil, upprepade tunga lyft och vridningar, viktökning, eller till och med att bära åtsittande kläder eller bära en plånbok i bakfickan, vilket kan sätta press på nedre delen av ryggen och sätesmusklerna.

Som tur är finns det mycket du kan göra själv för att minska risken, minska dina symtom och skynda på läkningen om du lider av ischias.

Det första är att hålla dig mobil

Vi vet att vi tar upp rörelse som en lösning på många problem som människan kan ha, men sanningen är att rörelse faktiskt hjälper. Även när det känns ömt och obekvämt eller att du har en låsning i ryggen, så kommer rörelse att smörja dina leder, öka blodtillförseln och mjuka upp dina muskler.

Det finns en övning som är effektiv i att minska irritationen av nerven och öka rörelseomfånget som kallas ”nervtråd”3 (3). Du börjar genom att sitta på en stol med bra stöd med båda fötterna på golvet och knäna i 90 grader. Räta sedan sakta ut det drabbade benet  samtidigt som du försiktigt för huvudet bakåt.

Du kan känna en liten sträckning längs baksidan av benet. Återgå sedan långsamt och kontrollerat till din ursprungliga position. Upprepa denna övning 2 till 3 gånger om dagen. Det är viktigt att lyssna på din kropp och inte tränga igenom smärta.

Men glöm inte att lyssna på din kropp. Om det gör ont, så sluta genast och sök vägledning från medicinkunnig personal, vilket för oss vidare till nästa punkt.

Sök hjälp!

Att träffa en rygg- och nervspecialist, som till exempel en kiropraktor, kan hjälpa till att fastställa grundorsaken till problemet. En kiropraktor kan då med specifika justeringar och vägledning lindra ischias på kort och lång sikt. Vi hänvisar dig även vidare om vi ser att dina problem kan behövas undersökas med röntgen eller eventuellt även opereras.

Anpassa din sovställning

Även detta är något vi har pratat om tidigare i samband med att hantera både axel- och ryggproblem. Genom att sova på ryggen med en kudde under knäna eller att placera en kudde mellan knäna om du sover på sidan, kan hjälpa till att minska spänningar och belastning i nedre delen av ryggen. I bloggen Hur ska man sova? tar vi upp fler anledningar till varför du bör fundera kring din sovposition.

Om möjligt; undvik vissa rörelser

Tunga lyft, vridningar och repetitiva rörelser är alla rörelser som kan skapa problem och skador. Använd dig av hjälpmedel vid lyft, flytta hela kroppen istället för att vrida dig och ta en paus emellanåt när du använder en repetitiv rörelse. Det är även bra att engagera dina magmuskler, eller core, för att skydda din nedre rygg. En stark core gör att risken för nya problem minskar drastiskt så vi rekommenderar att du tränar den.

Applicera is och värme

Att applicera värme på nedre delen av ryggen med en varmvattenflaska eller vetepåse i 10-20 minuter åt gången kan hjälpa till att lindra obehaget som orsakas av ischias. Att växla mellan värme och kyla, som att använda en påse ärter insvept i en handduk, kan också vara fördelaktigt för vissa. Det finns även särskilda kylpåsar man kan köpa och förvara i kyl.

Tänk på!!

Sök hjälp direkt till en vårdcentral, jourcentral eller akutmottagning om;

  • Du inte känner när du är kissnödig, eller kissar på dig.
  • Du har domningar eller nedsatt känsel kring ändtarmen eller könsorganen.
  • Du har domningar, stickningar eller svagheter i båda benen.
  • Du får plötsligt ont efter en olycka, till exempel en bilolycka eller ett fall.
  • Du har smärta i bröstkorg och mage.
  • Du har feber eller känner dig ordentligt sjuk1.

Vi vet att detta blev mycket information och att det kan kännas både skrämmande och arbetsamt att genomföra dessa steg. Men är det inte värt det om du kan slippa din smärta?

Vi på kiropraktorhuset behandlar många med ischias och har lång erfarenhet av att identifiera orsakerna. Så lid inte i det tysta och hoppas på att det går över av sig själv. Ta kontakt med oss så hjälper vi dig till en smärtfri vardag!

Med kärlek,

Referenser

  1. Wikipedia (2022). Ischiasnerven.  https://sv.wikipedia.org/wiki/Ischiasnerven
  2. Indian Journal of Physiotherapy and Occupational Therapy. (2017). Effectiveness of Nerve Flossing Technique in Chronic Lumbar Radiculopathy. Accessed from Research Gate: https://www.researchgate.net/publication/311665261_Effectiveness_of_Nerve_Flossing_Technique_in_Chronic_Lumbar_Radiculopathy

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsedd att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du har angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig eller dröj med att söka professionell medicinsk rådgivning på grund av något du har läst i den här bloggen.