Ridning

Vid ridning belastas kroppen på ett väldigt unikt sätt. När man sitter på en häst som är under rörelse, förväntas ryttaren att förbli balanserad, med ett engagerat magstöd och att ha benen fria för att kunna röra sig när hästen ändrar sin takt.

Ofta kan en ryttares konstanta position leda till en förkortning av höftböjarmuskeler, och även en förkortning av muskler på insidan av det ena, eller båda låren. Detta kan leda till att man får ett roterat bäcken och asymmetri i kroppen. Det kan speciellt ske för dem som rider med en kort stigbygel.

Dessa obalanser i bäcken och kropp kan i längden leda till symptomatiska problem, såsom ryggont eller smärta i ben. Det är därför av högt värde hos en ryttare att hålla ett öga på hur funktionen i kroppen är. En ryttares obalanserade kropp kan även vara dålig för hästen, och därmed minska prestation och tävlingsresultat.

Dessutom, utöver att endast ta hand om symmetri och balans i kroppen, har kiropraktiska justeringar visats förbättra förmågan att känna sin egen kropps position. Något som är av stort värde i en sport som värderar förmågan att ”känna” över allt annat.