Skapa en bra morgonrutin för hela dagen!

Nu har de flesta av oss återgått till vardagen, arbetet och kanske tidiga morgnar. Då kan det vara frestande att trycka på ”snooze” på larmet, särskilt under vintermånaderna. Att vira täcket runt dig och krypa ihop till en boll samtidigt som du tar ytterligare 10 minuter i sängen. Och när du kliver upp ur sängen, har du någonsin känt att du har vaknat på fel sida?! Du kanske känner dig slö eller irriterad och tanken på allt du måste göra verkar överväldigande, som om du är på väg att ge dig ut på en expedition uppför ett berg?

Vi försäkrar dig om att du verkligen inte är den enda som känner så, och vi vet att vissa människor njuter av morgnarna mer än andra. Men visste du att om du har en rutin på morgonen, oavsett om du är en ”morgonmänniska” eller inte, kan hjälpa dig att börja dagen rätt och ge mer glädje och energi?

Den här veckan kommer vi att dela mer om vikten av en morgonrutin tillsammans med 6 tips som du kan börja med direkt, för att hjälpa dig att leva ett lyckligt, hälsosamt och framgångsrikt liv.

Så varför är en morgonrutin viktig? 🤔

Att skapa en rutin för din morgon hjälper till att ta bort gissningsarbetet på vad du ska göra när du vaknar. Om du har en färdig rutin för vad du ska göra när du vaknar är det lättare att stiga upp. 

Du kanske tycker att det låter för bra för att vara sant, eller så kanske tanken på att gå upp lite tidigare, och då förlora morgontid som du brukar sova igenom, låter överväldigande. Men att ge dig själv en stund på morgonen att fokusera på dig själv, vare sig det är 10 minuter eller 60, kan det hjälpa till att skapa lugn och klarhet, öka din produktivitet för dagen som kommer, uppmuntra dig att ta hand om dig själv resten av dagen och bidra till att förbättra ditt humör.

Här är 6 enkla steg för att skapa grunden till din morgonrutin:

Var avsiktlig

Om du använder ett alarm för att vakna kan att undvika snooze-knappen vara det bästa du gör för att börja dagen bra. Att gå upp direkt sätter intentionen att du är redo att starta din dag. Du kommer att slippa stressen att rusa runt och försöka kompensera för den extra tiden du hade i sängen. Att trycka på snooze-knappen kan även resultera i att du slumrar till på nytt, men tyvärr kommer alarmet snart att ringa igen, och då kommer du sannolikt att vakna upp och känna dig groggy och undra vilken dag det är.

Om du använder din telefon som larm rekommenderar vi att du har din telefon i ”flygplansläge” eller stänger av dina aviseringar. Håll utkik, vi delar mer om varför detta är viktigt inom kort.

Rehydrera

Även om du inte anstränger dig fysiskt när du sover, kommer du sannolikt att vakna uttorkad på grund av vattnet som förloras genom utandning och svettning under natten. Det kan vara lockande att sträcka sig efter kaffet, men innan du gör det vill vi uppmana dig att ta ett uppfriskande glas vatten. Detta kommer att hjälpa till att fylla på en del av det förlorade vattnet och i sin tur sätta igång din kropp. Det kommer att göra att du känner dig piggare och redo för dagen. För enkelhetens skull kan du ha ett stort glas vatten bredvid din säng som en påminnelse när du vaknar.

Gör de små sakerna

När du har njutit av ditt glas vatten, gå vidare till de små sakerna som kommer att skapa en miljö av lugn och ro. Det kanske låter konstigt, men att se till att du bäddar sängen strax efter att du har stigit upp, gör i ordning rummet runt dig, släpper in lite naturligt ljus och öppnar ett fönster så att den friska luften kan strömma in skapar en känsla av lugn och ordning som hjälper dig att vinna dagen.

Kom i rörelse

Efter att ha tillbringat timmar liggande kommer din kropp (och ryggraden) att begära rörelse när du vaknar. Oavsett om det är att stretcha och marschera på plats, ta din hund ut på en promenad eller göra något mer energiskt som att gå på en träningspass, kommer rörelse att göra underverk för din allmänna hälsa och hjälpa till att höja ditt humör också.

Undvik teknik

När du först vaknar är din hjärna som mest kreativ och öppen för nya idéer. Därför är det bra att börja morgonen med något positivt för att väcka din hjärna så att den kan fortsätta det mönstret under dagen. Att använda teknik, som din telefon omedelbart, förbereder istället din hjärna för distraktion och har potential att utlösa ångest och stress. Sociala medier, textmeddelanden, e-postmeddelanden och nyheter kan dra dig in i en negativ virvel som är svår att ta sig ur. Så när du kan, undvik att kolla din telefon så länge som möjligt på morgonen. Skapa dina egna gränser och vi vill rekommendera att åtminstone ge dig själv tid att utföra din morgonrutin innan du rör vid din telefon eller slår på andra enheter.

Ta en stund

Och slutligen, innan du hoppar in i din dag, tillåt dig själv en stund att pausa. Ett enkelt sätt att ta tillfället i akt att din hjärna är mest kreativ när du vaknar första gången, är att mata den med bra saker. Och nej, tyvärr menar vi inte en välsmakande stek! Jag talar om något mer kraftfullt än så. Tacksamhetens kraft.

Ta en stund att tänka på 3 saker du är tacksam för och varför. Det kan vara vad som helst, från människorna runt omkring dig, till hemmets bekvämligheter du har. Det behöver inte vara storslaget eller fancy och du kan tänka på dem i tysthet, säga dem högt eller skriva ner dem. Den avsiktliga tacksamheten hjälper dig att känna mer glädje i ögonblicket och det kan färga hela din dag. Det förbereder även din hjärna till att se det goda omkring dig. Det kanske låter otroligt, men det fungerar verkligen!

Några av de mest framgångsrika människorna i världen svär vid sina morgonrutiner och hur viktiga de är, och de 6 stegen vi har delat med oss av ger dig grunderna som du kan bygga vidare på om du vill.

Så oavsett om du har några minuter eller timmar över på morgonen, varför inte prova dessa tips redan imorgon?! Det vackra är att du kan anpassa alla tips efter dina behov och möjligheter för att det ska fungera för dig.

Med kärlek,

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsedd att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du har angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig eller dröj med att söka professionell medicinsk rådgivning på grund av något du har läst i den här bloggen.