Håll dina axlar friska med dessa steg

Har du någonsin tänkt på hur viktiga din axel är? De flesta överkroppsrörelser involverar våra axelleder. Allt från att äta och dricka, till att borsta tänderna eller krama om någon är rörelser där vi använder vår axel. Men det är inte fören vi upplever problem, såsom smärta, obehag eller begränsningar i leden, som vi inser hur viktig den är och hur ofta vi faktiskt använder den.

Axelleden är en komplex led som kan röras i många olika riktningar. Och på grund av dess komplexitet kan den lätt skadas. Detta kan resulterar i tillstånd som rotatorcuff-tendinopati (skada i musklerna i axeln), frozen shoulder och bursit. Om du själv har kämpat med en skada eller för tillfället har en pågående skada så vet du hur mycket hinder den skapar i din vardag. Därför vill vi denna vecka hjälpa dig att stödja hälsan i dina axelleder för att förhindra att skada uppstår i första hand.

Det första du bör göra ära att;

Stärka dina axelmuskler! Starka axelmuskler kan hjälpa till att stödja leden och förebygga skador. Många stabiliserande övningar kan göras med hjälp av kroppsvikt eller ett lätt motståndsband. Vilket innebär att du kan arbeta med dem från bekvämligheten av ditt hem. En enkel övning att börja med är ‘väggänglar’. Övningen hjälper till med hållningen genom att rikta in dina axel- och ryggmuskler. Allt du behöver göra är att:

  • Stå med ryggen mot en vägg, med fötterna cirka 15-20 cm från väggen.
  • Lyft upp armarna till axelhöjd och placera armbågar och handleder mot väggen.
  • Skjut långsamt armarna uppför väggen, håll armbågarna och handlederna i kontakt.
  • När du når så högt du kan utan att lyfta armbågarna eller handlederna från väggen, pausa i 1-2 sekunder.
  • Skjut långsamt tillbaka armarna nerför väggen till utgångsläget.
  • Upprepa övningen i 8-12 repetitioner så länge det känns okej och upprepa 3 gånger.

Se till att stretcha regelbundet

Att sträcka ut musklerna runt axeln kan bidra till att förbättra flexibiliteten i axelleden och minska risken för skador. En enkel stretch som många av oss kan ha nytta av är ‘dörröppningen’ som fokuserar på bröstmusklerna. Detta är särskilt fördelaktigt om du sitter vid ett skrivbord eller kör bil. Allt du behöver göra är att:

  • Stå vänd mot en öppen dörr.
  • Lyft armen närmast dörren till axelhöjd, och placera handen på dörrkarmen, med handflatan vänd framåt och fingrarna uppåt.
  • Ta ett steg framåt med en fot så att din vikt ligger på den främre foten, vilket bör uppmuntra en sträckning över bröstet.
  • Håll stretchen i 15-30 sekunder, innan du upprepar på andra sidan.

Tänk på din hållning

Dålig hållning kan orsaka onödig belastning på axelleden, vilket leder till smärta och skador. Att vara uppmärksam på din hållning under hela dagen genom att sitta eller stå upprätt och undvika att sjunka ihop eller luta dig upprepade gånger åt sidan kan hjälpa till att minska denna stress.

Var uppmärksam på repetitiva rörelser

De till synes ofarliga aktiviteter många av oss gör dagligen kan ofta leda till påfrestning på axelleden. Till exempel kan upprepade rörelser över huvudet, lyfta tunga föremål eller att bära en väska på endast ena axeln, skapa oönskad påfrestning över tiden. För att minska detta, se till att ta pauser och byta armar om du utför repetitiva uppgifter.

Öva en god sömnställning

Det kanske låter konstigt och omöjligt, men du kan faktiskt träna din kropp på att sova i en bra ställning. Till exempel kan att sova på sidan med armen utsträckt över huvudet kan skapa onödig påfrestning på din axel, vilket kan leda till smärta eller obehag när du vaknar. För dina axelleder, och resten av din ryggrad, bör du sova på rygg.

Det kan låta enkelt, men många vet att det är svårare än man tror att kontrollera sin sovposition. Och om du trots allt måste sova på sidan, se då till att ha ordentligt med stöd för ditt huvud och nacke. Detta för att din ryggrad ska förbli i linje med din kropp.

Slutligen; Stöd din hälsa

Om du börjar känna av problem runt axeln, eller helt enkelt vill hålla din kropp igång som bäst för att förhindra att problem uppstår, är det värt att överväga att samarbeta med en vårdgivare för att få skräddarsydda råd och stöd. Som kiropraktorer har vi stor erfarenhet och framgång med axelbesvär.

Genom noggranna undersökningar söker vi efter grundorsaken till problemet. Fortsatta specifika kiropraktiska justeringar för att stödja läkningsprocessen och fokuserad vägledning, genom övningar, och fortsatt underhåll även efter läkningen, gör att du kan undvika framtida skador och problem.

Att följa dessa tips och ta hand om din axelled kan hjälpa till att minska risken för skador och bibehålla en god axelhälsa. Kom ihåg att alltid lyssna på din kropp, och hör gärna av dig om du upplever ihållande smärta eller obehag eller behöver skräddarsydd vägledning. Ring, mail eller tryck på knappen för att boka ditt nästa besök hos oss!

Norrköping 011-15 97 00

Linköping 013-27 02 80

Mjölby 0142-17 222

Lindövägen 17, 602 28 Norrköping

Kungsgatan 26A, 582 18 Linköping

Skänningevägen 12B, 595 43 Mjölby

info@kiropraktorhuset.se

Vi finns här för dig!

Med kärlek,

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsedd att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du har angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig eller dröj med att söka professionell medicinsk rådgivning på grund av något du har läst i den här bloggen.