Kan uttorkning vara problemet?

Vatten är viktigt för människors liv, men det är lätt att förbise dess betydelse. Våra kroppar är gjorda av cirka 60% vatten. Varje cell, vävnad och organ behöver det för att fungera korrekt. Det är därför inte förvånande att vatten beskrivs som den ”billigaste formen av medicin”. Fördelarna med vatten är enorma, vilket gör det till ett kraftfullt verktyg för att upprätthålla optimal hälsa.

Visste du att uttorkning är ett vanligt problem som ofta kan gå obemärkt förbi? Symtom som återkommande huvudvärk, brist på energi, humörsvängningar och värk kan alla vara kopplade till uttorkning. När vi inte dricker tillräckligt med vatten börjar våra kroppar spara vatten genom att minska urinproduktionen, vilket också kan leda till matsmältningsproblem och förstoppning.

Tänk på en krukväxt. Du kanske har märkt att om växten är törstig, sjunker löven och den ljuvliga, gröna färgen bleknar. Men vad händer när du vattnar den? Växten föryngras och återuppstår för de flesta, och din kropp fungerar på liknande sätt.

Vi får ofta frågan ”hur mycket vatten ska jag dricka om dagen?”

Även om 2-litersregeln nämns ofta, och är en bra siffra att sikta på, men i verkligheten finns det mycket annat som spelar in i hur mycket vätska du behöver. Kroppsstorlek, rörelse, värmeexponering och hälsotillstånd kan påverka hur mycket vatten du behöver. Att observera färgen på din urin är ett enkelt sätt att avgöra om du behöver mer vätska. Om den är mörkare än blekgul är det dags att ta ett glas vatten eller två.

Nästa fråga som ofta följer är ”räknas te och kaffe till mitt dagliga intag?”

Det är en viktig fråga. Koffeinhaltigt te och kaffe är milt vätskedrivande, vilket innebär att de kan dra ut vatten ur din kropp. Forskare har dock funnit att det inte är tillräckligt betydande för att orsaka uttorkning, så att dricka te och kaffe bidrar till ditt dagliga vattenintag. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på att inte dricka för mycket koffein, eftersom det kan orsaka problem som huvudvärk och dålig sömn. Vi kommer alltid rekommendera att dricka mer ”rent” vatten framför koffeinhaltiga drycker.

Inte ett fan av att dricka vatten på egen hand?


Vi har en lösning för att tillföra naturlig smak och känsla till din dag! Att lägga till en skiva apelsin, citron, lime eller några färska örter som mynta kan ge det en kick som kommer att hålla dina smaklökar glada och uppmuntra dig att dricka mer. Näringsrik mat som sallad, bladgrönsaker, gurka, selleri, bär och meloner är också vattenrika och kan bidra till det dagliga vattenintaget.

Ett enkelt sätt att säkerställa att du får tillräckligt med vatten är att ha en vattenflaska i närheten som en påminnelse och att smutta på under dagen. Att hålla sig hydrerad uppmuntrar dig inte bara att gå upp och gå på toaletten mer, vilket är extra rörelse och en bonus för din ryggrads hälsa, det kommer också att ge näring åt lederna och diskarna i din ryggrad, vilket är ett fantastiskt sätt att stödja din kiropraktiska resa och långsiktiga hälsa.

Så vi uppmuntrar dig att njuta av det där uppfriskande glaset med vatten, och kom ihåg att varje gång du gör det ger den näring till din kropp inifrån och ut. Ditt sinne och din kropp kommer att tacka dig för det!

Glada hälsningar och mycket kärlek,

Referenser:

The National Academy of Sciences. Dietary References Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate. https://www.nap.edu/read/10925/chapter/6#102 

Maughan RJ, Watson P, Cordery PA, Walsh NP, Oliver SJ, Dolci A, Rodriguez-Sanchez N, Galloway SD. A randomized trial to assess the potential of different beverages to affect hydration status: development of a beverage hydration index. Am J Clin Nutr. 2016 Mar;103(3):717-23. doi: 10.3945/ajcn.115.114769.