Endorfiner: Öka ditt humör och minska smärtan naturligt!

Har du någonsin upplevt ett ögonblick så fyllt av glädje och skratt att du glömt alla dina problem och känt en otrolig ström av energi? Den känslan av eufori är tack vare frisättningen av endorfiner – de naturliga må-bra-kemikalierna i din kropp.

Endorfiner frigörs från hjärnan och har kopplats till att minska smärta, lindra stress och skapa en allmän känsla av välbefinnande. Och den goda nyheten är att du kan uppmuntra frisättningen av endorfiner genom att införliva vissa aktiviteter i din dagliga rutin.

Först på listan är skratt. Att omge dig med positivitet och glada upplevelser kan hjälpa till att trigga dessa endorfiner. Oavsett om det är att umgås med vänner eller titta på en rolig film, är skratt ett kraftfullt sätt att höja ditt humör och din hälsa.

Träning är ett annat effektivt sätt att stimulera frisättning av endorfiner. Studier har visat att bara 20 minuters aerobisk träning som snabb promenad, löpning eller cykling kan höja ditt humör och minska risken för depression.

Nästa aktivitet du kan göra är att spendera tid i solen. Forskning har kommit fram till att ultraviolett ljus från solen kan bidra till att öka endorfinfrisättningen och höja ditt humör. Dessutom hjälper exponering för solljus din kropp att producera vitamin D, som är ett viktigt näringsämne för hälsan.

Meditation är ett annat sätt att främja endorfinfrisättning. Att ta några minuter för att lugna ditt sinne och fokusera på ditt andetag kan minska stress och hjälpa dig att försätta dig i ett lugnt tillstånd som främjar frisättningen av endorfiner. Effekterna kan kvarstå långt efter din meditationssession.

Slutligen kan spela musik, sjunga eller dansa hjälpa till att stimulera frisättning av endorfin. Om du spelar ett musikinstrument gör du redan din kropp en tjänst! Men även om du inte är musikaliskt lagd kan musik hjälpa dig att höja ditt humör.

Att införliva dessa aktiviteter i din dagliga rutin kan hjälpa dig att utnyttja kraften hos endorfiner och förbättra ditt allmänna välbefinnande. Och om du för närvarande upplever besvär eller nedstämdhet kan ett försök att införliva några av dessa tips ge din kropp den naturliga boost den behöver och hjälpa till att minska smärtan i processen.

Det är därför vi välkomnar leenden och skratt på vår praktik och under kiropraktikbesöken. Vi strävar efter att skapa en positiv miljö för dig, eftersom det hela bidrar till bättre hälsa och stödjer din kiropraktikresa.

Så låt de goda tiderna rulla på och känn glädjen denna vecka och framåt.

Med kärlek,

Referenser:

Blumenthal, J., Smith, P., & Hoffman, B. (2012, July). Is Exercise a Viable Treatment for Depression? ACSMs Health Fit Journal, 16(4), 14-21. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3674785/

Dunbar, R., Kaskatis, K., MacDonald, I., & Barra, V. (2012, October). Performance of music elevates pain threshold and positive affect: implications for the evolutionary function of music. Evolutionary Psychology, 10(4), 688-702. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23089077/

Fell, G., Robinson, K., Mao, J., Woolf, C., & Fisher, D. (2014, June). Skin β-endorphin mediates addiction to ultraviolet light. Cell, 157(7), 1527-1534. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4117380/

Sprouse-Blum, A., Smith, G., Sugai, D., & Parsa, D. (2010, March). Understanding Endorphins and Their Importance in Pain Management. Hawai Medical Journal, 69(3), 70-71. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3104618/

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsett att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du kan ha angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig professionell medicinsk rådgivning eller dröjsmål med att söka det på grund av något du har läst i den här bloggen.