Tanka vitamin D i sommar

Tanka D-vitamin på ett säkert sätt i sommar

Nu är sommaren äntligen här och solen strålar ner på oss från en blå himmel, i alla fall under flera timmar än vi får under resten av året. Nu kan vi starta vår dag tidigt med en promenad i morgonsolen och avsluta den sent på en klippa medan vi ser solen sakta försvinna bortom horisonten. Men oavsett om du dyrkar solen eller föredrar den svala skuggan, vet du att det har otroliga fördelar för din hälsa att utsätta dig för solljus?

När din nakna hud absorberar solens ultravioletta strålar (UV) sätter det igång en rad händelser i kroppen som resulterar i skapandet av vitamin D. Du kanske har hört hur viktigt vitamin D är? Särskilt under de senaste åren av corona-pandemin har vikten av vitamin D satts i rampljuset på grund av dess avgörande roll att stödja ditt immunförsvar

Men visste du att D-vitamin också har andra superkrafter? Vitamin D hjälper till att bibehålla styrkan och densiteten i ditt skelett, den hjälper till med muskelutveckling, ger stöd till hjärnans funktion, påverkar ditt humör och bidrar till din övergripande cellhälsa och livslängd.

Den goda nyheten är att du inte behöver gassa i solen i timmar för att få din nödvändiga mängd D-vitamin och det finns även andra källor förutom solljus för att tanka vitamin D.
Här är fyra sätt du kan använda för att hålla dina D-vitaminnivåer uppe i sommar:

Tid utomhus

Att spendera tid utomhus är det mest naturliga och enklaste sättet att hålla dina D-vitaminnivåer uppe vid den här tiden på året. Om du har ljus hud kan 13 minuters solexponering tre gånger i veckan vara tillräckligt för att hålla dina D-vitaminnivåer på en bra nivå. Om du däremot har mörkare hy kan du behöva längre exponering, så se till att anpassa din tid i solen efter dina behov.

Skydda dig själv

Även om solljus är fördelaktigt för vitamin D-produktion kan överexponering vara skadligt. Idag finns det många olika sätt att skydda sig mot solen som UV-skyddande kläder och solskyddsmedel. Tänk på att solen även kan skada dig med mörkare hy vid överexponering. Det är även viktigt att du har en vattenflaska till hands för att ersätta vätskan du förlorar!

D-vitamin från din kost

Vissa livsmedel som fet fisk, rött kött och ägg innehåller naturligt D-vitamin och vissa mejeriprodukter är berikade med tillsatt vitamin D. Tyvärr kan du inte få D-vitamin genom frukt och grönt, men viss svamp innehåller vitamin D.

Överväg tillskott

Att komplettera med D-vitamin kan vara fördelaktigt, särskilt under vintermånaderna. Det är dock viktigt att följa den rekommenderade dosen. Du kan inte få för mycket D-vitamin från solsken eller mat, men problem kan uppstå om du däremot överdoserar tillskott. Om du är osäker råder vi dig att tala med din vårdgivare.

Att fylla upp dina D-vitaminnivåer från solskenet är utan tvekan det mest effektiva sättet! Dessutom är solljus även ett utmärkt sätt att hålla själen frisk och glad! Ett litet bonustips för att både få D-vitamin och främja din hälsa är att ta en kort promenad varje dag. Det hjälper inte bara att tanka solsken utan det håller även din ryggraden i rörelse!

Om du vill ha ytterligare hjälp med din rygg och din hälsa så tveka inte att kontakta oss!

Med kärlek,

Referenser:

1. Bartholomew, R. (2020, October 14). Nutri Advanced. Retrieved from How Vitamin D Actually Supports Immune Health: https://www.nutriadvanced.co.uk/news/how-vitamin-d-actually-supports-immune-health/

2. Rhodes LE, Webb AR, Fraser HI, Kift R, Durkin MT, Allan D, O’Brien SJ, Vail A, Berry JL. Recommended summer sunlight exposure levels can produce sufficient (> or =20 ng ml(-1)) but not the proposed optimal (> or =32 ng ml(-1)) 25(OH)D levels at UK latitudes. J Invest Dermatol. 2010 May;130(5):1411-8.

3. Stevenson, S. (2021). Eat Smarter. New York: Little, Brown Spark.

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsedd att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du har angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig eller dröj med att söka professionell medicinsk rådgivning på grund av något du har läst i den här bloggen.