Har du tydliga gränser för din hälsa?

Har du tydliga gränser för din hälsa?

Den här veckan pratar vi om att sätta gränser! Tycker du att det är svårt att sätta upp och bibehålla gränser? Då är du verkligen inte ensam! Att sätta gränser kan vara en utmaning och ibland kan det kännas själviskt när du säger ifrån. Dessa känslor är helt normala. Som människor har vi ofta en önskan om att vara omtyckta och inte gå mot strömmen. Därför kan gränssättning orsaka inre spänningar och oro.

Men tänk på att det bästa du kan göra för dig själv och din hälsa kan vara att hålla dina gränser! Att skapa gränser gällande din hälsa kan hjälpa dig att skydda och bibehålla fysisk och känslomässig hälsa. Genom att prioritera dina behov med gränser kan du minska risken för stress och utbrändhet och förbättra relationerna med människorna omkring dig.


Om det är nytt för dig att sätta gränser gällande din hälsa har vi sammanställt några exempel på gränser gällande fysisk, emotionell och social hälsa. Dessa exempel är till för att ge lite sammanhang och hjälpa dig att få din inspiration att flöda.

Fysisk hälsa

Skärmtid är en gräns som ofta kan glida genom nätet och är ett exempel på hur du skulle kunna stödja fysisk hälsa. Med den ökande användningen av teknik kan gränser på sociala medier, e-post och andra digitala enheter göra stor skillnad. Överanvändning av teknik kan negativt påverka den fysiska hälsan, vilket bidrar till problem som ansträngda ögon, dålig hållning och brist på fysisk aktivitet.

Emotionell hälsa

Ett exempel på att stödja känslomässig hälsa är att vara ärlig och att låta dem i din närhet få veta dina behov, oavsett om det är med familj, vänner eller kollegor. Det kan vara så att du behöver en stund om dagen för dig själv så att du i lugn och ro kan ta dig ut på en promenad, ta ett bad eller gå till din kiropraktor. Om du inte kommunicerar detta kan dagarna snabbt passera utan någon timeout, vilket skapar stress, sänker humöret och sätter press på relationer.

Social hälsa

Att säga nej kan vara utmanande, men ibland är det det bästa du kan göra för att skydda din hälsa. Det kan vara att säga ifrån om möten, fester eller arbetsuppgifter när du har mycket att göra, och det gäller både privat, i arbetslivet och i dynamiken mellan arbete och privatliv. Låt oss ta ett socialt engagemang som exempel. Du är inbjuden till en fest på en fredag, men den börjar inte förrän sent, och du vet när du når slutet av veckan är du så tött att allt du vill göra att vila, äta god mat och få en tidig kväll. Istället för att motvilligt säga ja, kommer ärlighet genom att säga nej och prioritera dina behov att påverka din hälsa positivt. När festen är över kommer du förmodligen att känna dig stolt över att du behöll dina gränser.

Som du kanske har sett kan de tre områden vi har diskuterat alla länka samman och stödja varandra. Genom att fastställa tydliga gränser kan du förbättra din hälsa, vilket kommer att påverka alla områden i livet positivt. Det är aldrig för sent att sätta gränser, så varför inte ta en stund idag för att reflektera över de gränser du redan har, eller om det är dags att skapa nya?

Vi ser fram emot att höra hur det går för dig!

Med kärlek,

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsedd att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du har angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig eller dröj med att söka professionell medicinsk rådgivning på grund av något du har läst i den här bloggen.