Hur kan du bryta ifrån dagens moderna beroenden

Visste du att en av de mest beroendeframkallande ingredienserna i mycket av den mat och dryck vi konsumerar idag är socker? Det finns i de flesta förpackade varor du kan hitta i butikerna, och tyvärr är det en av de främsta orsakerna till sjukdomar runt om i världen. Ofta börjar vi redan tidigt i barndomen med socker. Det kan vara sockrig yoghurt, godis och glass eller drickande av läsk och saft istället för vatten. Till slut blir socker en vanlig och naturlig del av vårt dagliga energiintag.

Socker har förmågan att frigöra kemikalier i din hjärna som talar om för dig att du inte är mätt. Har du någonsin ätit middag och du var så mätt att du trodde att du inte kunde äta mer, men sedan smakade du på en efterrätt och plötsligt kunde du äta en hel cheesecake eller kladdig kladdkaka! Efteråt har du kanske har ångrat dig för att du har unnat dig i onödan och sedan känt dig så mätt att du knappt kunde röra dig eller fungera normalt! Alla har vi hamnat där. Något att tänka på är dock att det inte bara är obehagligt att bli så mätt, utan det sätter en stor press på kroppen och tarmen.

Andra beroenden som styr våra hjärnor är främst TV, datorer och våra telefoner. De ger dig ständig stimulans som frisätter dopamin (ett ”må bra”-hormon) till din hjärna för att berätta för dig att den är glad. Men ofta resulterar inte media i lycka. Det kan faktiskt ha motsatt effekt eftersom det sällan delas goda nyheter som delas på dessa plattformar. Dessutom har blått ljus, som kommer från skärmar, dålig inverkan på din sömn, vilket kan leda till trötthet och nedstämdhet.

Om du känner att du kämpar med söt mat, eller om du känner en oändlig dragning till dina elektroniska enheter, så har vi några tips för att hjälpa dig bryta mönstret!

● När du behöver en sockerboost är frukt en suverän källa till energi! Frukt innehåller naturligt snabbt socker, men det är inte processat och rent som vitt socker i godis. Dessutom får du i dig vitaminer och fibrer när du tar en frukt istället för en chokladbit.

● Försök att inte unna dig för mycket sötsaker. De ska vara till för festliga tillfällen, inte varje dag!

Undvik eller begränsa din tid att titta på nyheter eller andra mediekanaler.

Sätt gränser för din skärmanvändning för att frigöra din hjärna. Vad sägs om att ta upp en ny hobby som att måla, virka eller skapa i trä? Frisk luft och att spendera tid utomhus är även det ett utmärkt sätt att koppla ifrån och koppla av.

Våra hjärnor är idag vana vid att ständigt vara uppkopplade och många är nästan rädda för att ha “tråkigt”. Men sanningen är att vår hjärna behöver tid att koppla av och för att få en chans att reflektera kring dagens händelser. Det förbättrar vår uthållighet, ökar vår kreativitet och sänker vår stressnivå. Dessutom kan du kanske inse att det faktiskt inte är “tråkigt” att ta en promenad eller bara sitta ner med din familj eller vänner för att mysa framför brasan, utan elektronik.

Prova själv att sätta gränser för att tänka på ditt eget mående. Det kanske kan hjälpa dig till ett sundare och lyckligare liv. Och om du tror att vi kan vara till hjälp, tveka inte att fråga oss!

Med kärlek,

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsedd att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du har angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig eller dröj med att söka professionell medicinsk rådgivning på grund av något du har läst i den här bloggen.