Sitter smärtan “bara i huvudet”?

Om du har haft ont länge så är det lätt att undra om smärtan bara sitter i huvudet. Det kan även vara så att du träffat vårdgivare som föreslagit att smärtan endast är en fantasi. Något som bränt fast trots att skadan är över.

Ofta så är faktiskt inte smärtan endast i ditt huvud, utan det kan helt enkelt vara så att orsaken inte ännu är hittad. Detta är något som kiropraktik kan vara bra på, att hitta orsaken.

Men den här veckan tänkte vi faktiskt ta upp att all smärta faktiskt sitter i huvudet! Rättare sagt, i vår hjärna. Oavsett om du stöter på tån, har ont i ryggen eller rört vid en varm spis, så finns all smärta du känner i hjärnan. Men det betyder inte att smärtan inte existerar, för det gör den faktiskt.

Men vad menar vi med det?

Som jag är säker på att du vet är det dina nerver som känner smärta. Om du skadar en del av kroppen är det nervändarna i det området som registrerar smärtan. Och för att din kropp ska kunna bearbeta och förstå skickar nervändan ett ”smärta”-meddelandet till hjärnan, till en plats som kallas prefrontal cortex och homunculus. Detta är den del av hjärnan där all smärta registreras.

Den delen av hjärnan som kallas för homunculus avbildas ofta som en man med stora ansiktsdrag, händer och tår. Avbildningen är gjord så för att visa mängden med känsel vi har i vissa delar till skillnad från andra. Det är de delar vi har flest nervändar i.

Vi kan ta ett exempel med fingrar. Om du någonsin har stuckit dig själv på en fin nål, så vet du exakt vart smärtan kommer ifrån. Men när du har ont i ryggen kan det vara svårt att beskriva exakt var smärtan sitter. Det beror på att olika delar av kroppen har olika mängd nervändar och därför har de olika mängder signaler till hjärnan.

Sen har vi ytterligare ett spännande faktum

Smärta och temperatur är samma nervsignaler. Och din hjärna kan kämpa ibland för att skilja mellan vad som är smärta och vad som är temperatur. Kommer du ihåg att vi nämnde ett exempel med en het spis? När du rör vid den, vad känner du då? Är det smärta eller är det värme?

Detta gäller även vid kyla. Har du rört vid något kallt någon gång och inte vetat riktigt om det är kallt eller faktiskt gör ont?

Och nu när vi vet detta så kan vi lättare förstå varför en viss metod kan vara effektiv i att minska kännbar smärta. Den pålitliga varmvattenflaskan och kylpåsen. För det är faktiskt så att om du applicerar värme eller kyla på ett område kan smärtan lindras. Det fixar inte problemet, men det spelar ett litet spratt i hjärnan.

Hjärnan tror att det är varmt, eller kallt, istället för smärtsamt, och det kan ge dig en välbehövlig paus från smärtan så att du orkar med. För sanningen är ju att smärta är väldigt arbetsamt att leva med.

Men om du lever med långvarig smärta som du inte får bukt med, eller om du nyligen har fått en smärta där varken du eller annan vårdgivare kan finna anledningen till, så tveka inte att höra av dig till oss. Genom noggranna undersökningar av ditt nervsystem och skelett kan vi ofta hitta saker som kan ha missats.

Med kärlek,

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsedd att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du har angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig eller dröj med att söka professionell medicinsk rådgivning på grund av något du har läst i den här bloggen.