Tips för att stödja psykiskt välbefinnande!

Den här veckan delar vi med oss av tips för att stödja psykiskt välbefinnande

I dagens samhälle är mental hälsa en avgörande aspekt av vårt övergripande välbefinnande. Det handlar inte bara om att undvika psykiska sjukdomar utan också att kunna hantera stress, klara av utmaningar och upprätthålla positiva relationer med andra.

Som kiropraktorer ser vi hur vackert sammankopplad kroppen är, och hur vår mentala hälsa är sammankopplad med vår fysiska hälsa. Att ta hand om båda är därför avgörande för att bidra till ett hälsosamt och lyckligt liv.

För att stödja ”Veckan för mental hälsa” har vi sammanställt några enkla tips som du kan använda för att förbättra ditt psykiska välbefinnande varje dag:

Prioritera egenvård

Egenvård är timeout tillägnad dig. Vad som händer med den tiden skiljer sig åt för oss alla. Det kan vara att ta ett bad, gå ut på en promenad, träna meditation eller fokuserad andning, läsa en bok eller laga din favoritmåltid. Syftet är att skapa timeout varje dag, vilket kan skapa lugn, klarhet och avkoppling.

Träna regelbundet

Avsiktlig rörelse kan hjälpa dig att frigöra må-bra-hormoner och minska stress. Vi älskar att rekommendera träning för ryggradens hälsa, men träning är lika viktig för att stödja mental hälsa. Om du har haft en stressig dag eller känner dig orolig kan det vara ett av de enklaste sätten att snöra på dig träningsskorna för att minska dessa känslor och öka självkänslan.

Skapa en anslutning

Som människor är vi sociala varelser och är designade för att få kontakt med andra för att trivas. Naturligtvis förstår vi att detta är lättare sagt än gjort när du känner att du vill vara ensam. Men det behöver inte vara svårt. Det kan helt enkelt vara att gå med i en lokal klass eller grupp, ta en kaffe med en vän eller till och med gå på ditt kiropraktikbesök. Att se andra kan skapa en känsla av tillhörighet och syfte för att minska känslor av isolering.

Fokusera på sömnen

Sömn kan göra underverk för att stödja mental hälsa. Att se till att du får tillräckligt med sömn genom att prioritera din rutin innan du lägger dig, och ge dig tid att lugna ner dig innan ditt huvud slår mot kudden, kan hjälpa dig att få den vila som behövs. Dessutom kan sömn hjälpa dig att känna dig mer fokuserad, produktiv och optimistisk inför den kommande dagen. Försök att sikta på 7-8 timmars sömn där det är möjligt.

Be om hjälp

Vi förstår att det inte är lätt, men vi skriver detta för att försäkra dig om att det inte är någon skam att be om hjälp om du kämpar med din psykiska hälsa. Oavsett om det gäller att anförtro sig till en vän eller familjemedlem, eller söka professionell hjälp, kan du nå ut för stöd på många sätt. Det kan vara den felande länken för att hjälpa dig att ta ett positivt steg framåt.

Vi hoppas att dessa tips hjälper dig att stödja din hälsoresa. Små förändringar eller tillägg till den dagliga rutinen kan göra en enorm skillnad för att stödja sinne och kropp.

Om det finns något sätt vi kan hjälpa dig med i processen, fråga gärna.

Med kärlek,

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsett att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du kan ha angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig professionell medicinsk rådgivning eller dröjsmål med att söka det på grund av något du har läst i den här bloggen.

Endorfiner: Öka ditt humör och minska smärtan naturligt!

Endorfiner: Öka ditt humör och minska smärtan naturligt

Har du någonsin upplevt ett ögonblick så fyllt av glädje och skratt att du glömt alla dina problem och känt en otrolig ström av energi? Den känslan av eufori är tack vare frisättningen av endorfiner – de naturliga må-bra-kemikalierna i din kropp.

Endorfiner frigörs från hjärnan och har kopplats till att minska smärta, lindra stress och skapa en allmän känsla av välbefinnande. Och den goda nyheten är att du kan uppmuntra frisättningen av endorfiner genom att införliva vissa aktiviteter i din dagliga rutin.

Först på listan är skratt. Att omge dig med positivitet och glada upplevelser kan hjälpa till att trigga dessa endorfiner. Oavsett om det är att umgås med vänner eller titta på en rolig film, är skratt ett kraftfullt sätt att höja ditt humör och din hälsa.

Träning är ett annat effektivt sätt att stimulera frisättning av endorfiner. Studier har visat att bara 20 minuters aerobisk träning som snabb promenad, löpning eller cykling kan höja ditt humör och minska risken för depression.

Nästa aktivitet du kan göra är att spendera tid i solen. Forskning har kommit fram till att ultraviolett ljus från solen kan bidra till att öka endorfinfrisättningen och höja ditt humör. Dessutom hjälper exponering för solljus din kropp att producera vitamin D, som är ett viktigt näringsämne för hälsan.

Meditation är ett annat sätt att främja endorfinfrisättning. Att ta några minuter för att lugna ditt sinne och fokusera på ditt andetag kan minska stress och hjälpa dig att försätta dig i ett lugnt tillstånd som främjar frisättningen av endorfiner. Effekterna kan kvarstå långt efter din meditationssession.

Slutligen kan spela musik, sjunga eller dansa hjälpa till att stimulera frisättning av endorfin. Om du spelar ett musikinstrument gör du redan din kropp en tjänst! Men även om du inte är musikaliskt lagd kan musik hjälpa dig att höja ditt humör.

Att införliva dessa aktiviteter i din dagliga rutin kan hjälpa dig att utnyttja kraften hos endorfiner och förbättra ditt allmänna välbefinnande. Och om du för närvarande upplever besvär eller nedstämdhet kan ett försök att införliva några av dessa tips ge din kropp den naturliga boost den behöver och hjälpa till att minska smärtan i processen.

Det är därför vi välkomnar leenden och skratt på vår praktik och under kiropraktikbesöken. Vi strävar efter att skapa en positiv miljö för dig, eftersom det hela bidrar till bättre hälsa och stödjer din kiropraktikresa.

Så låt de goda tiderna rulla på och känn glädjen denna vecka och framåt.

Med kärlek,

Referenser:

Blumenthal, J., Smith, P., & Hoffman, B. (2012, July). Is Exercise a Viable Treatment for Depression? ACSMs Health Fit Journal, 16(4), 14-21. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3674785/

Dunbar, R., Kaskatis, K., MacDonald, I., & Barra, V. (2012, October). Performance of music elevates pain threshold and positive affect: implications for the evolutionary function of music. Evolutionary Psychology, 10(4), 688-702. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23089077/

Fell, G., Robinson, K., Mao, J., Woolf, C., & Fisher, D. (2014, June). Skin β-endorphin mediates addiction to ultraviolet light. Cell, 157(7), 1527-1534. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4117380/

Sprouse-Blum, A., Smith, G., Sugai, D., & Parsa, D. (2010, March). Understanding Endorphins and Their Importance in Pain Management. Hawai Medical Journal, 69(3), 70-71. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3104618/

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsett att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du kan ha angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig professionell medicinsk rådgivning eller dröjsmål med att söka det på grund av något du har läst i den här bloggen.

Är du medveten om naturens helande kraft?

Kommer du ihåg när du senast klev ut, slöt ögonen och andades in den friska luften? Hur kändes det?

Att vara ute i naturen kan skapa de bästa känslorna i världen och en känsla av förnyad energi. Oavsett om du tar en promenad i skogen, ta på dig hjälmen för att ta ut cykeln på en sväng, ta hand om din trädgård eller bara går ut genom ytterdörren, kan tiden utomhus skapa positiva fördelar för din fysiska och mentala hälsa.

Som kiropraktorer värnar vi om att hjälpa kroppen naturligt. Det är grunden för kiropraktisk vård eftersom vi förstår att kroppen kan läka och hålla sig frisk med rätt input. Och det är därför vi är stora fans av att vara ute i naturen eftersom det stödjer processen till en frisk kropp.

Oavsett om du vill förbättra ditt humör eller få en bättre sömn kan naturen hjälpa dig. Här ger vi dig några av våra favoritskäl till varför det är så bra för hälsan att spendera tid i naturen.

Kom i rörelse

Vi uppmuntrar alltid vår praktikgemenskap att hålla sig aktiva eftersom rörelse är avgörande för ryggradens hälsa. Att ge dig ut i naturen är ett utmärkt sätt att aktivera hela din kropp. Oavsett om det är en kraftig löprunda eller en lugn promenad så hjälper aktivering dig att få ditt blod att pumpa och att hålla din kropp rörlig.

Höjer ditt humör och mental hälsa

Vi vet alla att livet ibland kan vara stressigt och överväldigande. Men visste du att tid ute i naturen kan hjälpa till att minska stress och ångest? Exponering för naturligt ljus och frisk luft kan sänka kortisolnivåerna, ett hormon som är förknippat med stress.

Förbättrar din sömn

Det naturliga ljuset och den friska luften kan hjälpa till att reglera ditt sömnmönster och förbättra din sömnkvalitet. Även om det bara är några minuters promenad på morgonen och samma sak på kvällen innan det blir mörkt, kan tiden du spenderar utomhus i dagsljus hjälpa dig att få den välbehövliga vilan.

Upplev ren glädje

Blir du någonsin så fast i din dagliga rutin att du glömmer bort att sakta ner och njuta av livet? Du är verkligen inte ensam om det. Att spendera tid i naturen kan hjälpa dig att trycka på bromsen. Naturen låter oss ta ett steg tillbaka, andas och uppskatta skönheten omkring oss. Och den känslan av glädje kan stanna kvar långt efter att vi har återvänt till våra dagliga aktiviteter.

Det här är bara några fördelar naturen kan ha för din hälsa. Och den bästa delen? De är alla helt gratis och hjälper till att stödja din kiropraktiska resa!

Så varför inte gå ut idag och uppleva naturens fördelar själv? Vi förstår att det inte alltid är lätt om du för närvarande kämpar med värk och smärta, men även små doser av tid utomhus kan göra dig allt gott.

Dela gärna dina favoritmetoder att få kontakt med naturen och de fördelar du har upplevt. Vi vill gärna höra!

Med kärlek,

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsedd att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du har angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig eller dröj med att söka professionell medicinsk rådgivning på grund av något du har läst i den här bloggen.

Minska nacksmärtor och huvudvärk med dessa tips!

Lider du regelbundet av nacksmärtor och huvudvärk? Då vet du förmodligen hur störande de kan vara för din dagliga rutin. Vet du att viss huvudvärk orsakas av problem i nacken? Det kallas refererad smärta, vilket betyder att den orsakas från ett område men reser till ett annat.

Om du upplever nacksmärta och huvudvärk på ena sidan som förvärras när du rör på nacken, och du känner att nackens rörelser har minskat, kan du ha att göra med cervikogen huvudvärk. Den huvudvärken har sitt ursprung i nacken och kan orsakas av en mängd olika faktorer. Därför är det alltid en bra idé att få dem undersökta av en kiropraktor eller annan vårdgivare.

Så, vad kan du göra för att lindra cervikogen huvudvärk?

Den goda nyheten är att det finns enkla saker du kan göra för att lindra obehaget. Börja må bättre idag med dessa 6 tips:

Var uppmärksam på din hållning

Att bibehålla rätt hållning kan minska spänningar i nacke och axlar. Dålig hållning kan bidra till cervikogen huvudvärk. Försök att undvika att titta ner under längre perioder och fokusera på att hålla din kropp i en upprätt och neutral position när du sitter eller står.

Avsiktlig rörelse

Det är viktigt att få skräddarsydd vägledning från din kiropraktor eller annan vårdgivare med specifika övningar eller sträckningar för att hjälpa till med dina symtom. Men att hålla din nacke och kropp rörlig kan gynnas i första hand. Försök att införliva långsamma och kontrollerade rörelser av ditt huvud i alla riktningar under dagen.

Hantera stress

När stress uppstår kan det orsaka spänningar i hela kroppen, vilket bidrar till cervikogen huvudvärk. Att ta tid för att slappna av och träna stressreducerande tekniker som djupandning, meditation eller yoga kan underlätta och minska både stress och spänningar.

Applicera värme eller kyla

Att applicera värme eller kyla på området kommer inte att lösa det underliggande problemet, men det kan ge tillfällig lindring. Om din nacksmärta nyligen har börjat och din nacke känns varm eller svullen, kan applicering av något svalt på området hjälpa till att minska inflammation och smärta. Alternativt kan applicering av värme ge en lugnande effekt om besvären kvarstår.

Se upp för triggers

Vissa aktiviteter kan utlösa cervikogen huvudvärk, som att läsa eller arbeta vid en dator under långa perioder. Ta ofta pauser och byt position regelbundet för att minska belastningen på nacke och axlar.

Överväg kiropraktisk vård

Kiropraktisk vård är ett naturligt alternativ för att lindra cervikogen huvudvärk. Efter en första bedömning kan skräddarsydda justeringar vara effektiva för att minska spänningar i nacken och förbättra ryggradens funktion.

Genom att införliva dessa tips borde du kunna hitta en viss lindring för din cervikogena huvudvärk, så varför inte ge dem en chans och se hur du går vidare? Om dina symtom kvarstår eller blir värre*, hör gärna av dig för vägledning, vi finns här för att hjälpa dig.

Glada hälsningar och mycket kärlek,

*Även om majoriteten av huvudvärksproblematik inte är olycksbådande, finns det några som behöver åtgärdas omedelbart. Om du upplever huvudvärk som du inte har upplevt tidigare, såsom plötslig, svår huvudvärk (den mest smärtsamma du någonsin haft), huvudvärk med feber, stel nacke, förvirring, kramper, dubbelseende, domningar eller svaghet i armen eller ben, upplever huvudvärk efter en huvudskada, eller en kronisk huvudvärk som är värre efter hosta, plötsliga rörelser eller ansträngningar, eller om du är över 50, rekommenderar vi att du omedelbart uppsöker läkare genom att ringa 112 för att utesluta allvarliga tillstånd.

Referenser:

Khalili, Y, Ly, N, Murphy, PB. Cervicogenic Headache. (2022). StatPearls Publishing. Retrieved from National Library of Medicine https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507862/

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsedd att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du har angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig eller dröj med att söka professionell medicinsk rådgivning på grund av något du har läst i den här bloggen.

Kan uttorkning vara problemet?

Vatten är viktigt för människors liv, men det är lätt att förbise dess betydelse. Våra kroppar är gjorda av cirka 60% vatten. Varje cell, vävnad och organ behöver det för att fungera korrekt. Det är därför inte förvånande att vatten beskrivs som den ”billigaste formen av medicin”. Fördelarna med vatten är enorma, vilket gör det till ett kraftfullt verktyg för att upprätthålla optimal hälsa.

Visste du att uttorkning är ett vanligt problem som ofta kan gå obemärkt förbi? Symtom som återkommande huvudvärk, brist på energi, humörsvängningar och värk kan alla vara kopplade till uttorkning. När vi inte dricker tillräckligt med vatten börjar våra kroppar spara vatten genom att minska urinproduktionen, vilket också kan leda till matsmältningsproblem och förstoppning.

Tänk på en krukväxt. Du kanske har märkt att om växten är törstig, sjunker löven och den ljuvliga, gröna färgen bleknar. Men vad händer när du vattnar den? Växten föryngras och återuppstår för de flesta, och din kropp fungerar på liknande sätt.

Vi får ofta frågan ”hur mycket vatten ska jag dricka om dagen?”

Även om 2-litersregeln nämns ofta, och är en bra siffra att sikta på, men i verkligheten finns det mycket annat som spelar in i hur mycket vätska du behöver. Kroppsstorlek, rörelse, värmeexponering och hälsotillstånd kan påverka hur mycket vatten du behöver. Att observera färgen på din urin är ett enkelt sätt att avgöra om du behöver mer vätska. Om den är mörkare än blekgul är det dags att ta ett glas vatten eller två.

Nästa fråga som ofta följer är ”räknas te och kaffe till mitt dagliga intag?”

Det är en viktig fråga. Koffeinhaltigt te och kaffe är milt vätskedrivande, vilket innebär att de kan dra ut vatten ur din kropp. Forskare har dock funnit att det inte är tillräckligt betydande för att orsaka uttorkning, så att dricka te och kaffe bidrar till ditt dagliga vattenintag. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på att inte dricka för mycket koffein, eftersom det kan orsaka problem som huvudvärk och dålig sömn. Vi kommer alltid rekommendera att dricka mer ”rent” vatten framför koffeinhaltiga drycker.

Inte ett fan av att dricka vatten på egen hand?


Vi har en lösning för att tillföra naturlig smak och känsla till din dag! Att lägga till en skiva apelsin, citron, lime eller några färska örter som mynta kan ge det en kick som kommer att hålla dina smaklökar glada och uppmuntra dig att dricka mer. Näringsrik mat som sallad, bladgrönsaker, gurka, selleri, bär och meloner är också vattenrika och kan bidra till det dagliga vattenintaget.

Ett enkelt sätt att säkerställa att du får tillräckligt med vatten är att ha en vattenflaska i närheten som en påminnelse och att smutta på under dagen. Att hålla sig hydrerad uppmuntrar dig inte bara att gå upp och gå på toaletten mer, vilket är extra rörelse och en bonus för din ryggrads hälsa, det kommer också att ge näring åt lederna och diskarna i din ryggrad, vilket är ett fantastiskt sätt att stödja din kiropraktiska resa och långsiktiga hälsa.

Så vi uppmuntrar dig att njuta av det där uppfriskande glaset med vatten, och kom ihåg att varje gång du gör det ger den näring till din kropp inifrån och ut. Ditt sinne och din kropp kommer att tacka dig för det!

Glada hälsningar och mycket kärlek,

Referenser:

The National Academy of Sciences. Dietary References Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate. https://www.nap.edu/read/10925/chapter/6#102 

Maughan RJ, Watson P, Cordery PA, Walsh NP, Oliver SJ, Dolci A, Rodriguez-Sanchez N, Galloway SD. A randomized trial to assess the potential of different beverages to affect hydration status: development of a beverage hydration index. Am J Clin Nutr. 2016 Mar;103(3):717-23. doi: 10.3945/ajcn.115.114769.

Ger din kropp dig tecken på att något inte fungerar som det ska?

Det är frestande att klara av träningen och ignorera de subtila tecken som vår kropp kan ge.  Det kan vara den knipande känslan i axelleden när man lyfter en vikt eller spänningar och obehag i nedre delen av ryggen vid rodd.

Oavsett upplevelse är det viktigt att lyssna på din kropp och anpassa det du gör så att den får vila.  Om problemet kvarstår rekommenderar vi alltid att du söker professionell hjälp förr snarare än senare, för att hjälpa dig att identifiera orsaken och få dig att fungera som du borde igen.

Kiropraktisk vård är ett naturligt och säkert sätt att ta hand om skador som kan uppstå från sport, såsom ländryggssmärta, ledvärk, muskelspasmer och spänningar.  Om du börjar få varningssignaler, skicka gärna ett epost till oss, vi hjälper gärna till.

Glada hälsningar och mycket kärlek,

Kiropraktorhuset

Minska spänningar med dessa tips!

Vill du minska dina spänningar? Få den obehagliga känslan av tryck att försvinna?

Spänningar och stress är ett vanligt problem som många av oss har dagligen. Om den inte behandlas kan den visa sig i många olika symptom.

Det finns många sätt som spänningar kan visa sig på, och om du själv lider av dem för tillfället kan du troligtvis relatera. Kanske är det känslan av begränsningar i din kropp, de ömma och stela axlarna eller nacken som du konstant måste självmassera eller trycka på. Kanske är det känslan av tryck bakom pannan som till slut utvecklas till huvudvärk. Besvären varierar för alla men det finns vissa gemensamma orsaker till varför de uppkommer. Det inkluderar dålig hållning, rygg funktion, stress och fysisk aktivitet.

Vad kan du göra för att förbättra din situation?

Att minska spänningar är viktigt för din hälsa och ditt välmående. Den goda nyheten är att det finns insatser du själv kan göra! Här får du 6 tips du kan börja med:

Införa avslappningstekniker

Det finns många olika tekniker som kan hjälpa dig att slappna av. Djupa, lugna andetag, meditation, yoga, tai chi eller varför inte bara njuta av ett lugnt, varmt och skönt bad? Att vara medveten och fokuserad med din avslappning hjälper dig att minska spänningar i din kropp och tillåter dig att känna av vad det är du och din kropp behöver.

Daglig motion

Rörelse gör underverk för din kropp. Det ökar rörligheten i dina leder och varje gång du motionerar frigör kroppen endorfiner. Dessa hormoner är kroppens naturliga må-bra hormoner och hjälper dig att minska stress och spänningar. Motion hjälper dig även att sova bättre vilket i sig minskar stress och spänningar.

Träna din hållning

Dagliga aktiviteter som att sitta vid ett skrivbord, köra bil och använda teknologi i form av laptops eller mobiltelefon, kan få din ryggrad att bukta och ditt huvud att falla framåt. Den positionen är onaturlig för din kropp och bidrar till att du känner obehag. Därför hjälper det att vara uppmärksam på huvudets position i förhållande till axlarna och hålla ryggraden i ett neutralt läge. Att ta regelbundna pauser under dagen för att stå upp och sträcka hjälper till att återställa din hållning.

Prioritera sömn

Om du har missat några timmars sömn kommer du sannolikt känna av negativa inverkan det har på din dag. Sömn är avgörande för att din kropp ska reparera och läka, och att vara utvilad hjälper till att minska spänningar och stress. Försök att sikta på 7-9 timmar per natt.

Upprätthåll en hälsosam kost

Din kropp behöver rätt ingredienser för att fungera som bäst. Rätt näringsämnen hjälper till att minska inflammation som kan förvärra de symptom du har. En hälsosam kost och rikligt med vatten är viktigt för att din kropp ska må bra.

Sök hjälp

Om du upplever kronisk spänning eller smärta trots att du försökt hjälpa dig själv, kan det vara dags att söka professionell hjälp. Som kiropraktorer är vi specialister rygghälsa, och en del av vår bedömning är att identifiera spänningsområden i kroppen. Kiropraktiska justeringar hjälper till att återställa rörelse och funktion i dina leder och din ryggrad. En individuellt anpassad behandlingsplan kan ge dig effektiv lindring.

Att minska spänningar tar tid och ansträngning, men att införa dessa tips i din dagliga rutin kan hjälpa till att minska obehag och förbättra din allmänna hälsa och välbefinnande.

Om obehaget kvarstår eller om du vill ha individuellt anpassad behandlingsplan, tveka inte att höra av dig. Efter kiropraktiska justeringar upplever våra patienter att de är mer avslappnade och mindre begränsade. Många beskriver en känsla av att en tyngd har lyfts från deras kroppar. Detta är en känsla vi alla förtjänar!

Glada hälsningar och mycket kärlek,

Om oss

Kiropraktorhuset finns i Linköping, Norrköping och Mjölby. Undersökningar och kiropraktisk vård utförs av högt kvalificerade kiropraktorer. Utöver detta erbjuder vi olika typer av massagebehandingar, träningsrådgivning, behandling av idrottsskador, samt företagstjänster inom kiropraktik och massage.

Läs mer

Tags