Välkommen till Kiropraktorhusets Blogg!

Här kan du att kunna läsa om det mesta som har med Kiropraktik och Hälsa att göra.

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsedd att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du har angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig eller dröj med att söka professionell medicinsk rådgivning på grund av något du har läst i den här bloggen.

Hur ska man sova?

Visste du att du spenderar ungefär en tredjedel av din livstid med att sova eller försöka sova? Det är mycket tid att vara på samma plats och i potentiellt samma position, och därför tar vi den här veckan upp diskussionen om sovställningar för att hjälpa dig att ta hand om din ryggrad och kropp medan du ligger i sängen.

Om du någonsin har vaknat upp med stel nacke eller värk och smärta kommer du att veta hur frustrerande det är. Och även om vi inte med säkerhet kan säga att det orsakades av en viss sovställning, så baserat på hur mycket tid som spenderas i sängen, finns det potentialen att det kan ha bidragit till dina bekymmer. Förståeligt nog när du väl har somnat kan du hamna i alla möjliga konstiga och underbara positioner som du inte är medveten om. Men genom att försöka börja i rätt position och korrigera dig själv när du vaknar på natten kan göra mycket för att förbättra din rygghälsa.

Så vilken är den bästa sovställningen?

Börja med att tänka på hur våra avlägsna förfäder skulle ha sovit. Föreställ dig att lägga dig på den hårda, bara marken. Det skulle vara omöjligt att sova på mage och alldeles för smärtsamt för axel och höft för att sova på sidan. Naturligtvis skulle du hamna på rygg. Och det är vårt råd på sovställning, att framför allt försöka att sova på rygg.

Men lättare sagt än gjort, så här kommer lite mer…Här är de 3 vanligaste sovställningarna och saker att tänka på:

På ryggen

Att ligga på rygg gör att din kropp och ryggrad förblir i ett neutralt läge. Om du kan sova på rygg är detta troligen den position som kommer att skapa minst spänning i din kropp, vilket kan hjälpa till att minimera värk och smärtor när du vaknar. I den här positionen rekommenderar vi att du använder en tunnare kudde så att ditt huvud inte tvingas framåt.

Om du upptäcker att det blir för mycket spänningar i nedre delen av att ligga på rygg kan du prova att lägga en kudde under knäna som stöd.

På din sida

Detta är en mycket populär sovställning men det finns ett par saker att tänka på. Om du sträcker ut ena benet framför dig medan du är på sidan, kommer du att sätta spänningar i nedre delen av ryggen och bäckenet. Att därför hålla dina ben direkt ovanpå varandra kommer att hålla detta till ett minimum. Att ha en kudde som stödjer ditt huvud är också nyckeln, så en kudde som fyller djupet av din axel är att rekommendera. Du kan kontrollera detta med en spegel, och se till att när du lägger huvudet på kudden så förblir huvudet i linje med resten av kroppen. Detta kommer att hjälpa till att stödja din axelled och minska spänningen i nacken.

Om du kämpar med smärta i nedre delen av ryggen eller bäckenet kan det ge ytterligare stöd och göra det bekvämare att lägga en kudde mellan benen när du ligger på sidan.

På magen

Tyvärr har att sova på magen stor potential att försätta din kropp i en besvärlig position eftersom det tvingar ditt huvud åt sidan. Resten av din kropp kommer sannolikt att vara vriden och under spänning också. Så vi rekommenderar inte den här positionen helt enkelt.

Men om du måste sova på mage, försök att använda en tunnare kudde, men om du kan, håll dig till att sova på rygg eller sida. Vi lovar att din kropp kommer att vara tacksam för det!

En fråga vi också ofta får är ”vilken madrass eller kudde ska jag använda?” Vi är alla unika, och det som fungerar för en person kanske inte är rätt för en annan. Därför skulle vi rekommendera att du provar olika märken innan du köper. Ta även hjälp av personalen i butiken för att hitta den madrass och kudde som passar för dig.

när du lägger dig i sängen senare ikväll, ta en stund att kolla med dig själv och observera om du känner spänningar i kroppen. Behöver din sovställning ändras? Stöttar dina kuddar dig och är din madrass bekväm? Att finjustera dessa områden kan bidra till den kvalitativa vila du förtjänar och stödja din ryggrads hälsa och kiropraktikresa med oss.

Kontakta oss om vi kan vara till ytterligare hjälp.

Med kärlek,

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsedd att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du har angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig eller dröj med att söka professionell medicinsk rådgivning på grund av något du har läst i den här bloggen.

Hur kan du bryta ifrån dagens moderna beroenden

Visste du att en av de mest beroendeframkallande ingredienserna i mycket av den mat och dryck vi konsumerar idag är socker? Det finns i de flesta förpackade varor du kan hitta i butikerna, och tyvärr är det en av de främsta orsakerna till sjukdomar runt om i världen. Ofta börjar vi redan tidigt i barndomen med socker. Det kan vara sockrig yoghurt, godis och glass eller drickande av läsk och saft istället för vatten. Till slut blir socker en vanlig och naturlig del av vårt dagliga energiintag.

Socker har förmågan att frigöra kemikalier i din hjärna som talar om för dig att du inte är mätt. Har du någonsin ätit middag och du var så mätt att du trodde att du inte kunde äta mer, men sedan smakade du på en efterrätt och plötsligt kunde du äta en hel cheesecake eller kladdig kladdkaka! Efteråt har du kanske har ångrat dig för att du har unnat dig i onödan och sedan känt dig så mätt att du knappt kunde röra dig eller fungera normalt! Alla har vi hamnat där. Något att tänka på är dock att det inte bara är obehagligt att bli så mätt, utan det sätter en stor press på kroppen och tarmen.

Andra beroenden som styr våra hjärnor är främst TV, datorer och våra telefoner. De ger dig ständig stimulans som frisätter dopamin (ett ”må bra”-hormon) till din hjärna för att berätta för dig att den är glad. Men ofta resulterar inte media i lycka. Det kan faktiskt ha motsatt effekt eftersom det sällan delas goda nyheter som delas på dessa plattformar. Dessutom har blått ljus, som kommer från skärmar, dålig inverkan på din sömn, vilket kan leda till trötthet och nedstämdhet.

Om du känner att du kämpar med söt mat, eller om du känner en oändlig dragning till dina elektroniska enheter, så har vi några tips för att hjälpa dig bryta mönstret!

● När du behöver en sockerboost är frukt en suverän källa till energi! Frukt innehåller naturligt snabbt socker, men det är inte processat och rent som vitt socker i godis. Dessutom får du i dig vitaminer och fibrer när du tar en frukt istället för en chokladbit.

● Försök att inte unna dig för mycket sötsaker. De ska vara till för festliga tillfällen, inte varje dag!

Undvik eller begränsa din tid att titta på nyheter eller andra mediekanaler.

Sätt gränser för din skärmanvändning för att frigöra din hjärna. Vad sägs om att ta upp en ny hobby som att måla, virka eller skapa i trä? Frisk luft och att spendera tid utomhus är även det ett utmärkt sätt att koppla ifrån och koppla av.

Våra hjärnor är idag vana vid att ständigt vara uppkopplade och många är nästan rädda för att ha “tråkigt”. Men sanningen är att vår hjärna behöver tid att koppla av och för att få en chans att reflektera kring dagens händelser. Det förbättrar vår uthållighet, ökar vår kreativitet och sänker vår stressnivå. Dessutom kan du kanske inse att det faktiskt inte är “tråkigt” att ta en promenad eller bara sitta ner med din familj eller vänner för att mysa framför brasan, utan elektronik.

Prova själv att sätta gränser för att tänka på ditt eget mående. Det kanske kan hjälpa dig till ett sundare och lyckligare liv. Och om du tror att vi kan vara till hjälp, tveka inte att fråga oss!

Med kärlek,

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsedd att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du har angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig eller dröj med att söka professionell medicinsk rådgivning på grund av något du har läst i den här bloggen.

5 steg du kan ta idag för att hantera stress effektivt

Kommer du ihåg när något senast fick ditt hjärta att slå extra snabbt? Oavsett om det är lång kö i trafiken när du var sen, en deadline som snabbt närmar sig eller en oväntad nödsituation i familjen, så kan stress påverka oss alla och det skulle vara helt orealistiskt att lyckas undvika det helt. Men även om vi inte kan undvika stress, finns det många saker som kan göras för att hantera den när den uppkommer.

Så i veckans blogg vill vi uppmuntra dig att hantera din stress, eftersom långvarig stress har en negativ inverkan på din hälsa och läkning. Vi delar mer om vad stress är, hur det påverkar din kropp och några enkla steg du kan implementera för att hantera stressen på ett effektivt sätt.

Vi börjar med att diskutera vad stress är för något.

Människokroppen är utformad för att reagera på stress, det är faktiskt en skyddsmekanism som håller oss säkra, alerta och vid liv. Förr i tiden var stress en viktig faktor för att vi skulle överleva. I dagens samhälle är dock inte farorna lika direkta men stressfunktionen finns fortfarande.

Kommer du ihåg när du senast var på en anställningsintervju eller skulle hålla ett föredrag? Du kan ha haft klibbiga, kalla och skakande händer, du kanske svettades extra mycket och kände att du ville fly från situationen! Det är stressreaktionen i full gång, kontrollerad av ditt autonoma nervsystem, även känt som din “fight and flight”-respons, som påverkar din kropp fysiskt och mentalt. I många situationer är stress en bra sak, som i exemplet under anställningsintervjun. Även om klibbiga händer inte är idealiska, är det ett faktum att stressen gjorde dig piggare och redo att hantera situationen framför dig.

Problemet med stress är när den fortsätter under långa perioder eftersom den då hindrar kroppen från att återhämta sig. Det är då den förhöjda hjärtfrekvensen och andningen till exempel kan förvandlas till långvarigt högt blodtryck, eller när spänningen byggs upp i kroppen vilket resulterar i daglig huvudvärk. Långvarig stress påverkar inte bara hälsan, utan den kan också ha en negativ inverkan på andra områden som relationer och arbete.

Så vad kan du göra för att hantera stress?


Om du inte kan undvika stress, och det kommer att finnas tillfällen då det pågår under längre perioder på grund av livshändelser, förstår vi att du kan känna dig lite hjälplös, som om du har misslyckats redan innan du har börjat. Men det finns så mycket du kan göra för att hjälpa din kropp. Här är 5 steg som kan hjälpa dig att anpassa och hantera stress effektivt, tillsammans med ett bonusförslag i slutet.

Planera

Att planera dina dagar kan hjälpa dig att känna en känsla av kontroll och låta dig identifiera potentiella stressiga situationer. Planeringen gör att du kan dela upp hotande händelser i bitar och lägga upp en tydlig plan för varje moment. Se till att du tar i när du delar din tid och lämnar mellanrum för pauser, särskilt efter extra stressande moment. Att även identifiera vilka moment som är extra stressande för dig gör att du kan lägga upp din planering bättre.

Andas

Att vara uppmärksam på hur du andas är nyckeln för att hantera stress och kan hjälpa din kropp att bli mer motståndskraftig mot den.

För att motverka den ökade andningen och korta, skarpa andetag som uppkommer vid stress, rekommenderar vi ”boxandning”. Det är en teknik som vi kanske har refererat till tidigare, men den är så effektiv och bonusen med den är att du kan göra den var som helst och utan att någon vet. Om du gör det proaktivt varje dag kommer det att hjälpa dig att bli mer motståndskraftig så att när en stressig stund kommer och du kommer att vara bättre förberedd att hantera den. Så här gör du:

– Andas in genom näsan i 4 sekunder

– Håll andand i 4 sekunder

– Andas ut genom näsan i 4 sekunder

– Pausa i 4 sekunder

– Upprepa helst 5 till 10 gånger.

Rör på dig

Avsiktlig rörelse kan hjälpa dig att utnyttja stress till det goda. När du blir stressad frisätter din kropp ett hormon som kallas kortisol som påskyndar stressreaktionen. Det briljanta med träning är att det kommer att använda kortisol som bränsle och frigöra må-bra-hormoner som kallas endorfiner. Så, oavsett om det är en kort promenad eller ett högintensivt gympass, försök att röra på dig för att komma loss från stressen.

Dela med andra

Ett delat problem är ett halverat problem. Ibland kan det hjälpa och ta bort pressen om du anförtror dig till någon. Det kan också öppna upp en möjlighet att få någon annans insikt och lite välbehövlig hjälp. Om du känner att du inte kan dela med dem runt omkring dig, finns det organisationer som kan erbjuda ett opartiskt lyssnande öra.

Tacksamhet

När tiderna är tuffa kan det vara svårt att se det goda runt omkring dig. Din hjärna förbereder dig faktiskt för att söka upp de negativa och potentiella hoten som en skyddande mekanism, men tyvärr kan detta skapa en ond cirkel och förvärra stressen. Ett sätt att motverka detta är att tänka på saker du är tacksam för och varför. Det kan vara så enkelt som att solen skiner, glaset med rent vatten som håller dig frisk och pigg eller människorna du har runt dig. Tänk på 3 saker du är tacksam för, säg det högt eller skriv ner det. Att starta din dag med denna vana kommer att lätta på dina krav och gör att du startar dagen med glädje. Och om en stressig händelse uppstår, påminn dig själv om de 3 sakerna. Det hjälper inte bara att skapa perspektiv, utan det tränar också din hjärna att leta efter det positiva omkring dig.

De 5 tipsen vi har delat med oss av tar inte så mycket tid att implementera, så vi hoppas att du tycker att de är till nytta och är användbara i din dagliga rutin.

Som ett bonusförslag rekommenderar vi dig att hålla jämna steg med din hälsovård under de stressiga tiderna. Vi kan inte påstå att kiropraktisk vård tar bort din stress, men studier har visat att det hjälper till att lindra spänningar och ökar förmågan att slappna av, vilket gör att din kropp kan arbeta som bäst under de utmanande tiderna.

Så se till att fortsätta ta hand om dig själv och vet att vi alltid finns här för att hjälpa dig.

Med kärlek,

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsedd att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du har angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig eller dröj med att söka professionell medicinsk rådgivning på grund av något du har läst i den här bloggen.

5 tips för att minska smärta i dina axelleder

Om du någonsin har upplevt axelsmärta kommer du att förstå hur frustrerande det kan vara, och det är inte förrän problemet börjar som du kanske inser hur viktig din axel är och hur ofta du använder den i vardagen. Aktiviteter som tidigare varit enkla, som att ta på sig kappan, borsta håret eller till och med sträcka sig för att ta ett glas från skåpet, kan bli en riktig utmaning.

Så den här veckan fördjupar vi oss mer i strukturen på din axel och erbjuder några tips om hur du kan hjälpa dig själv om du för närvarande kämpar med axelsmärtor, eller om du bara vill vara proaktiv och förhindra att problemet uppkommer i första hand.

Visste du att din axelled har mer rörelsefrihet än någon annan led i din kropp? De komplexa lederna och strukturerna som stöder den gör att du kan röra armarna i alla riktningar.

På grund av ledens komplexitet finns det många anledningar till att axelsmärta eller stelhet kan uppstå i första hand. Dessa kan variera från skador eller inflammation i musklerna och senor runt leden. Det kan även bero på degenerativa förändringar i ben eller brosk, eller det kan vara smärta som härstammar från din nacke. På grund av mängden möjliga orsaker är det alltid bäst att få din axel bedömd av din kiropraktor eller annan vårdgivare för att komma till grundorsaken av din smärta.


Om du för närvarande har smärta i dina axlar eller vill hjälpa dig själv och förhindra att det börjar i första hand, så har vi 5 tips du kan tänka på:

Var uppmärksam på din hållning

Många axelproblem börjar på grund av repetitiva rörelser som sker i en mindre än idealisk position. Att vara uppmärksam på din hållning under hela dagen genom att sitta eller stå upprätt och undvika att sjunka ihop eller luta dig upprepade gånger åt sidan kan hjälpa till att minska onödig påfrestning på dina leder.


Detta betyder dock inte att du behöver tvinga ditt huvud och axlar bakåt hela dagen, eftersom detta realistiskt sett inte skulle vara hållbart. Men det finns en liten rörelse du kan göra under dagen för att träna musklerna mellan dina skulderblad för att stödja din axelposition. En mycket effektiv rörelse att föra skulderbladen bakåt och nedåt samtidigt som du håller bröstet stilla aktiverar dessa muskler och hjälper dig hålla din position. Om du tycker att övningen är svår till en början, prova att öva framför en spegel.

Anpassa din sovställning

Det är viktigt att ge din axel tid att läka och att anpassa din sovställning kan hjälpa till med detta. När du ligger i sängen, försök att ligga på rygg så att din kropp är i en neutral position. Att vila din drabbade axel och arm på en kudde kan hjälpa till för komfort och stöd. Om du föredrar att sova på sidan, lägg dig på den opåverkade sidan så att du inte trycker på den drabbade leden. När du är på din sida, se till att din kudde fyller djupet av din axel när du lägger dig på den, så att ditt huvud och axel stöds.

Minska belastningen

Om du behöver utföra manuellt arbete, försök att använda båda sidor av din kropp så att du sprider belastningen. Undvik att lyfta tunga föremål om det är möjligt och om du behöver lyfta, var inte rädd för att be om hjälp. Om du behöver bära väskor eller påsar, undvik att placera väskan på den drabbade sidan. En ryggsäck som fördelar vikten över båda axlarna är alltid att föredra om du behöver bära något.


Om du gör allmänt hushållsarbete som dammsugning eller städning, så kan det vara bra att bryta ner uppgiften och ta regelbundna pauser för att vila lederna. Försök att hålla dina rörelser nära kroppen, till exempel om du använder en dammsugare, håll den närmare dig vilket uppmuntrar dig att stå upprätt och hjälper till att minska belastningen i överkroppen.

Håll dig mobil

Det är naturligt att vilja skydda sin axel och stoppa all rörelse när man har ont, och även om det är viktigt att lyssna på sin kropp och inte tvinga den, är det viktigt att hålla igång någon form av rörelse. Promenader är det enklaste sättet att hålla din kropp rörlig samtidigt som den har låg påverkan. Även att regelbundet göra avsiktliga och kontrollerade rörelser i axelleden under dagen kommer att hjälpa till med rehabiliteringsprocessen.

Sök hjälp

Om din axelsmärta kvarstår eller blir värre rekommenderar vi dig att söka hjälp!

Hos oss på Kiropraktorhuset kan vi hjälpa dig med skräddarsydda råd och behandling. Som kiropraktorer har vi god erfarenhet av axelbesvär och stor framgång med behandling av dem. Vi hjälper dig på hela din resa, från att komma fram till grundorsaken till problemet och hela vägen till att stödja i läkningsprocessen genom att leverera specifika kiropraktiska justeringar och erbjuda fokuserad vägledning.

varför inte ge dessa tips ett försök och se hur de fungerar för dig? Och glöm inte, du behöver inte vänta på att smärtan ska börja, alla dessa tips kan också göras proaktivt!

Kontakta oss om vi kan vara till ytterligare stöd på din resa mot en smärtfri vardag!

Med kärlek,

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsedd att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du har angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig eller dröj med att söka professionell medicinsk rådgivning på grund av något du har läst i den här bloggen.

3 icke förhandlingsbara saker du bör göra dagligen för att behålla ryggradens hälsa

Din ryggrad är utan tvekan den viktigaste strukturen i hela din kropp! Den skyddar ryggmärgen som är kommunikationsvägen mellan din hjärna och varje funktion i din kropp. En störning i ryggraden och ryggmärgen har potential att orsaka katastrofala förändringar för din kropps hälsa, så dagliga vanor för att främja din rygghälsa borde vara en självklarhet.

Precis som du borstar dina tänder varje dag bör du ta hand om din ryggrad. Och för de flesta av oss är att borsta tänderna varje dag en icke förhandlingsbar uppgift. Även när vi är utmattade och bara vill falla i säng, vad gör vi? Japp, vi tar oss tid att borsta våra tänder.

Så den här veckan uppmuntrar vi dig att ta hand om din ryggrad på samma sätt, oavsett var du är i världen, hur mycket tid du har eller inte har, och oavsett hur trött du är.

Här är 3 icke förhandlingsbara saker som du bör göra dagligen för att upprätthålla din ryggrads hälsa:

Rörelse

När din ryggrad slutar röra sig börjar degenerationen. Degeneration orsakar artritiska förändringar som kan irritera eller skada nerverna i ryggraden. Så för att förhindra detta rekommenderar vi dig att, genom fyra avsiktliga rörelser, röra på din ryggrad varje dag. Gör dessa övningar först med din nacke och sedan din rygg.

Börja med att göra rörelserna med din nacke och gör sedan samma rörelser men med din rygg.

Upprepa varje rörelse 3 till 4 gånger.

Tänk på att rörelserna ska göras långsamt och med full kontroll. Snabba rörelser kan leda till skador och smärtor.

Drick vatten!

Kompression i ryggraden är inte bara från sittande eller skada, mycket av det kan hända av uttorkning. Så det här är en lätt icke-förhandlingsbar uppgift! Drick en halv liter vatten under den första timmen på morgonen och en halv liter under den första timmen på eftermiddagen. Glöm sedan inte att dricka mer vatten under hela din dag!

Promenader

Din kropp är designad för att röra sig, oavsett din förmåga och det avstånd du för närvarande kan genomföra. Om du sitter stilla för länge kan det ha en dramatisk inverkan på din ryggrads hälsa. Ta dig därför tid att gå på en promenad dagligen. Helst 30 minuter per dag för att ge din kropp den bästa chansen.

Vi vet att du kanske tänker att det här är mycket mer tid och ansträngning än att bara borsta dina tänder, men vår fråga är, om du måste välja mellan att behålla dina tänder eller din ryggrad för resten av ditt liv, vilken skulle du välja?

Med kärlek,

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsedd att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du har angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig eller dröj med att söka professionell medicinsk rådgivning på grund av något du har läst i den här bloggen.

Hur du skapar mer symmetri och balans för din kropp

Har du någonsin lagt märke till den fantastiska symmetrin som naturligt finns i världen omkring oss? Från den invecklade utformning av varje liten snöflinga till mönstret av blommor och hur löv på en växt är arrangerad, symmetri finns överallt! Även som människor visar vi vacker symmetri i hur våra kroppar är uppbyggda, och vi fortsätter att införliva symmetri i design, som byggnader, fordon, inredning och konst.

Som kiropraktorer förstår vi vikten av symmetri i våra kroppar. Det skapar balans, vilket gör att vi håller ryggraden och leder i funktion. Även om vi alla är unika och inte perfekt symmetriska, kan strävan efter balans hjälpa våra kroppar att fungera som bäst.

Många av oss skapar vanor som stör vår kropps balans och naturliga symmetri, vilket bidrar till problem som stelhet, spänningar och ojämnt slitage på lederna. Du kan likna det vid balanseringen på en bil. Om balansen är ojämn och bilen konsekvent avviker åt höger, kommer det över tid att belasta höger sida extra mycket och slitaget blir ojämnt, vilket vanligtvis märks på däckets slitbana. Samma sak kan hända med kroppen. Om vi flyttar vår vikt konsekvent åt ena sidan, blir slitaget och påfrestningen på lederna och omgivande vävnader kraftigare.


Den goda nyheten är att det finns enkla sätt att stödja kroppens symmetri och vi har listat några som du kan överväga nedan!

Undvik onödig, ihållande vridning eller lutning

Att omedvetet sitta med benen i kors, eller stå med mer tyngd på ett ben när man väntar i till exempel en kö, kan orsaka påfrestning på kroppen över tid. Att vara uppmärksam på din hållning och bibehålla en neutral position, om det är möjligt, kommer att stödja balansen i din kropp.

Använd båda sidor

Vi har alla en dominant sida, men om möjligt, försök och använd båda sidor av din kropp. Enkla aktiviteter som att bära en väska på båda axlarna, växla sidor när du bär eller lyfter och att byta händer när du håller i hundens koppel kan göra stor skillnad.

Håll dig i rörelse

Din kropp trivs med rörelse, speciellt när du genomför aktiviteter som använder båda sidor av din kropp. Aktiviteter som promenader, yoga, simning eller tyngdlyftning kan hjälpa till att återställa din hållning och uppmuntra kroppen att fungera enhetligt. Så försök att införliva någon form av avsiktlig träning varje dag där du använder båda sidor av din kropp.

Arbetet vi gör som kiropraktorer kan bidra till att skapa bättre symmetri och balans i kroppen, men att inrätta vanor som minskar påfrestningar kommer att hjälpa den att blomstra ännu mer och stödja din resa med oss.

De vanor vi har diskuterat är inte de enda som kan göra skillnad, men vi uppmuntrar dig att undersöka om någon av dem kan tillämpas i ditt dagliga liv.

Din kropp kommer att vara tacksam för den symmetri och balans du skapar!

Med kärlek,

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsedd att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du har angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig eller dröj med att söka professionell medicinsk rådgivning på grund av något du har läst i den här bloggen.

Har du tydliga gränser för din hälsa?

Har du tydliga gränser för din hälsa?

Den här veckan pratar vi om att sätta gränser! Tycker du att det är svårt att sätta upp och bibehålla gränser? Då är du verkligen inte ensam! Att sätta gränser kan vara en utmaning och ibland kan det kännas själviskt när du säger ifrån. Dessa känslor är helt normala. Som människor har vi ofta en önskan om att vara omtyckta och inte gå mot strömmen. Därför kan gränssättning orsaka inre spänningar och oro.

Men tänk på att det bästa du kan göra för dig själv och din hälsa kan vara att hålla dina gränser! Att skapa gränser gällande din hälsa kan hjälpa dig att skydda och bibehålla fysisk och känslomässig hälsa. Genom att prioritera dina behov med gränser kan du minska risken för stress och utbrändhet och förbättra relationerna med människorna omkring dig.


Om det är nytt för dig att sätta gränser gällande din hälsa har vi sammanställt några exempel på gränser gällande fysisk, emotionell och social hälsa. Dessa exempel är till för att ge lite sammanhang och hjälpa dig att få din inspiration att flöda.

Fysisk hälsa

Skärmtid är en gräns som ofta kan glida genom nätet och är ett exempel på hur du skulle kunna stödja fysisk hälsa. Med den ökande användningen av teknik kan gränser på sociala medier, e-post och andra digitala enheter göra stor skillnad. Överanvändning av teknik kan negativt påverka den fysiska hälsan, vilket bidrar till problem som ansträngda ögon, dålig hållning och brist på fysisk aktivitet.

Emotionell hälsa

Ett exempel på att stödja känslomässig hälsa är att vara ärlig och att låta dem i din närhet få veta dina behov, oavsett om det är med familj, vänner eller kollegor. Det kan vara så att du behöver en stund om dagen för dig själv så att du i lugn och ro kan ta dig ut på en promenad, ta ett bad eller gå till din kiropraktor. Om du inte kommunicerar detta kan dagarna snabbt passera utan någon timeout, vilket skapar stress, sänker humöret och sätter press på relationer.

Social hälsa

Att säga nej kan vara utmanande, men ibland är det det bästa du kan göra för att skydda din hälsa. Det kan vara att säga ifrån om möten, fester eller arbetsuppgifter när du har mycket att göra, och det gäller både privat, i arbetslivet och i dynamiken mellan arbete och privatliv. Låt oss ta ett socialt engagemang som exempel. Du är inbjuden till en fest på en fredag, men den börjar inte förrän sent, och du vet när du når slutet av veckan är du så tött att allt du vill göra att vila, äta god mat och få en tidig kväll. Istället för att motvilligt säga ja, kommer ärlighet genom att säga nej och prioritera dina behov att påverka din hälsa positivt. När festen är över kommer du förmodligen att känna dig stolt över att du behöll dina gränser.

Som du kanske har sett kan de tre områden vi har diskuterat alla länka samman och stödja varandra. Genom att fastställa tydliga gränser kan du förbättra din hälsa, vilket kommer att påverka alla områden i livet positivt. Det är aldrig för sent att sätta gränser, så varför inte ta en stund idag för att reflektera över de gränser du redan har, eller om det är dags att skapa nya?

Vi ser fram emot att höra hur det går för dig!

Med kärlek,

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsedd att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du har angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig eller dröj med att söka professionell medicinsk rådgivning på grund av något du har läst i den här bloggen.

4 effektiva övningar för din core

4 effektiva övningar för din core

Visste du att musklerna i din ‘core’ spelar en avgörande roll för att upprätthålla en bra hållning och stöd för din ryggrad?

En stark core ger styrka och stabilitet för din ryggrad och kan hjälpa till att förebygga frustrerande problem som ryggsmärtor, samt stödja övergripande hälsa och välbefinnande.

Det kan kännas svårt och tungt när man vill integrera nya övningar och rutiner i sin vardag och ofta ifrågasätter man om de kommer att hjälpa. Är det en övning eller rutin för att förbättra din hälsa så är den alltid bra, oavsett hur liten den än må vara.

För att göra det lite lättare för dig att börja, så delar vi den här veckan med oss av några av våra favoritövningar som är skonsamma och effektiva för att hjälpa dig att utveckla och behålla styrkan i din core. Du kommer kanske bli förvånad över att vi inte nämner de klassiska övningarna som sit-ups eller crunch, men det är av en god anledning. Tyvärr kan dessa övningar belasta ryggraden i onödan, vilket vi vill undvika.

Här är 4 effektiva övningar för att stärka din core och stödja ryggradens hälsa:

Plankan

Plankan är en klassisk core-övning som stärker dina magmuskler, samt musklerna i ländrygg och höfter. För att utföra plankan, börja i en armhävningsposition med armarna raka och axlarna ovanför handlederna. Spänn sedan dina magmuskler, sätesmuskler och ben och håll positionen i 30 sekunder till 1 minut. Om du det känns för svårt att stå på tårna kan du utföra övningen på knäna istället.

Fågelhund

Fågelhunds-övningen är utmärkt för core-stabilitet, och om du kämpar med ländryggssmärta kan det vara en skonsam övning att införliva i din rutin. Börja på händer och knän med handlederna under axlarna och knäna under höfterna. Sträck ut höger arm och vänster ben långsamt och kontrollerat rakt ut, håll ryggen och höfterna i nivå. Håll positionen i några sekunder innan du återgår till din startposition. Växla sidor och upprepa

Bridge

Bridge-övningen hjälper till att stärka dina sätesmuskler, ländryggen och core. Om du tillbringar mycket tid i sittande kan detta vara en bra övning för att väcka upp och stärka dina sätesmuskler, så att när du aktivt rör dig ger de stöd för din rygg istället för att den nedre ryggen får ta i på egen hand. Ligg på ryggen med böjda knän och fötterna platt på marken. Spänn dina mag- och sätesmuskler och lyft dina höfter mot taket. Axlarna och fötterna ska vara kvar på marken. Håll positionen i några sekunder och sänk sedan höfterna till din startposition.

Dead Bug

Dead Bug är en övning som hjälper till att förbättra bäckenets stabilitet och aktivera dina djupa magmuskler, vilket hjälper till att utveckla en stark bas av stöd. Ligg på rygg med armarna sträckta upp mot taket och knäna böjda i 90 graders vinkel. Sänk långsamt din högra arm bakom dig och vänster ben mot marken, håll din rygg platt och magen spänd. Återgå till startpositionen och upprepa på andra sidan.

Att lägga till dessa övningar i din dagliga rutin kommer hjälpa dig att ta hand om din ryggrad och minska risken för att utveckla skador. En stark och frisk ryggrad stöder inte bara din allmänna hälsa och ditt välbefinnande, utan hjälper dig också att utföra dagliga aktiviteter med lätthet och njutning!

Kom ihåg att det är viktigt att långsamt införliva dessa övningar i din rutin och bygga upp intensitet och upprepningar över tid. Lyssna alltid på din kropp och sluta om du känner av smärta. Om du har en redan existerande ryggskada, rådgör alltid med din kiropraktor eller vårdgivare innan du börjar för att säkerställa att övningarna är rätt för dig.

Vi ser fram emot att höra hur det går för dig, och hör gärna av dig om du har några frågor eller vill ha skräddarsydda råd innan du börjar.

Med kärlek,

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsedd att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du har angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig eller dröj med att söka professionell medicinsk rådgivning på grund av något du har läst i den här bloggen.

Hur man skapar hälsosamma vanor för barn i skolan?

Hur man skapar hälsosamma vanor för barn i skolan?


Är du en förälder eller vårdnadshavare som kämpar för att få dina barn ombord med hälsosamma vanor? Det kan vara tufft att konkurrera med dragningen av sockerfyllda snacks och oändlig skärmtid, men var inte rädd! Även små förändringar kan göra stor skillnad. Den här veckan har vi 4 tips som kan hjälpa dig att stödja ditt barns hälsa medan de går i skolan, och det bästa är att de förmodligen kommer att gynna dig också!

Skapa aktiva morgonvanor!

Att börja dagen med lite träning är ett bra sätt att få igång hjärnan och sätta ryggraden i rörelse. Om avståndet tillåter kan cykla eller till skolan vara ett enkelt sätt att uppmuntra dina barn att röra på kroppen. Om bil är det enda alternativet kan du parkera lite längre bort från entrén för att uppmuntra barnen till några extra steg?

Hållningskraft

Bra hållning handlar inte bara om att se självsäker ut! Utan det kan också förhindra obehag och smärta. Att föregå med gott exempel genom att vara uppmärksam på din hållning hemma kan uppmuntra dina barn att göra detsamma. Till exempel kan höjda skärmar minska belastningen på nacken. Att sitta med rak rygg, rumpan mot ryggstödet, ha båda fötterna på marken och hålla axlarna avslappnade gör susen för att hålla belastningen nere och ryggraden glad.

Välj en bra ryggsäck

Ryggsäckar kan vara en riktig plåga för ryggen, särskilt när de är fyllda med skolböcker och idrottskläder eller när de bärs felaktigt. Att välja en ryggsäck med två remmar och placera den så att den hänger mot den övre delen av ryggen kan hjälpa till att fördela vikten jämnt och undvika belastning.

Ha hälsosamma godsaker redo

Att börja dagen med en näringsrik frukost och packa ett hälsosamt mellanmål kan uppmuntra barn att välja det nyttiga mellanmålet istället för processade godsaker. Att erbjuda nyttigare alternativ vid slutet av skoldagen är bra för att minska suget även efter skolan!

Att införliva dessa 4 tips i din familjs rutin kan hjälpa till att ta hand om ditt barns kropp och ryggrad. Plus, när dessa rutiner väl blir en naturlig vana, kommer ni alla att må bättre av det!

Behöver du ytterligare stöd eller vägledning vad gäller din eller dina barns ryggar finns vi här för dig! Det är aldrig för tidigt, eller för sent, i livet att boka in ett kiropraktiskt besök! Så hör gärna av dig om du skulle vilja ordna ett besök för din familj eller älskade.

Med kärlek,

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsedd att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du har angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig eller dröj med att söka professionell medicinsk rådgivning på grund av något du har läst i den här bloggen.

Medvetenhet kring migrän. Vad du behöver veta?

Medvetenhet kring migrän. Vad du behöver veta?

Har du någonsin upplevt migrän eller känner du någon som lider av det? Om du gör det vet du hur försvagande den kan vara. Migrän kan inte bara sätta stopp för din tidsplanering, utan den kan också orsaka problem i det sociala livet, relationer och påverka förmågan att arbeta eller studera.


Den här veckan är det ”Migraine Awareness Week” och vi tänkte att det skulle vara ett bra tillfälle att dela med oss vad vi vet om migrän, inklusive potentiella orsaker, symtom och sätt att hantera dem. Så låt oss fördjupa oss i ämnet ytterligare…

Hur vanligt är migrän?

Tyvärr drabbar migrän många människor i alla åldrar. Cirka 15% av Sveriges vuxna befolkning lider av migrän och av dessa är 65% kvinnor. Med så många människor som kämpar leder det till frågan om…

Vad som orsakar migrän och hur kan vi hantera dem?


Migrän är en neurologisk sjukdom som har visat sig ha en viss ärftlighet. Den debuterar ofta i tonåren men uppkommer sällan efter 50 års ålder. Även om de exakta orsakerna till migrän ännu inte är helt klarlagda, är en potentiell orsak till att de börjar på grund av överaktivitet i hjärnan som påverkar nervsignaler, kemikalier och blodkärl. Vissa triggers har också kopplats till uppkomsten av migrän, såsom starka lukter, väderförändringar, hormonella fluktuationer, sömnbrist, stress och specifik mat.

Vilka symptom migrän kan orsaka?

Idag säger man att det finns två typer av migrän, migrän utan aura och migrän med aura. Vid migrän utan aura upplever man oftast en pulserande, bultande eller tryckande värk. Obehaget kan påverka en eller båda sidorna av huvudet, ansiktet eller nacken. Det är vanligt med känslighet för starkt ljus och ljud och kan uppleva illamående och kräkningar.


Vid migrän med aura upplever man något eller flera symptom innan eller under själva huvudvärken. Bland annat kan tillfälliga förändringar i synen uppkomma, såsom flimrande eller blixtrande ljus, fläckar eller synförlust. Även domningar och problem med att tala kan förekomma. Dessa symtom kan upplevas som alarmerande och skrämmande eftersom de liknar mer allvarliga tillstånd*.

Så vad kan man göra för att hantera migrän?

När en migrän pågår är ofta det enda som hjälper att vila. Att ligga i ett mörkt rum är ofta det enda alternativet för dessa symtom. En episod kan pågå i allt från ett par timmar upp till i flera dagar. Det finns dock ett par saker du kan tänka på för att förebygga migrän.

Om du lider av migrän är det värt att föra en logg över när din migrän börjar och slutar och vilka symtom du upplever. Att dokumentera din migrän kan hjälpa dig att identifiera eventuella mönster eller triggers som kan påverka dig. Att övervaka dina dagliga vanor, såsom maten och drycken du konsumerar, stressnivåer och träning, kan också bidra till att bygga en helhet. Även om det kan verka som mycket arbete till en början, kan denna information vara otroligt värdefull för att hjälpa dig att göra livsstilsförändringar för att förebygga framtida migrän.


Ett andra tips är att söka hjälp från en sjukvårdspersonal, som till exempel en kiropraktor, för att förebygga migrän eller huvudvärk som är orsakad av nackspänningar. Vi hjälper många människor som har lidit i tysthet, kanske i flera år, eftersom de inte var medvetna om andra alternativ än behandling med läkemedel. Kiropraktik är en naturlig och säker metod för att förebygga migrän.

Vi hoppas att denna information är användbar och har gett dig en insikt om migrän. Migrän bör tas på allvar, så om du kämpar just nu eller känner någon som gör det, vänligen kontakta oss.

Vi är här för att hjälpa!

Med kärlek,

*Även om de flesta sorters huvudvärk inte är allvarliga, kräver vissa akut uppmärksamhet. Om du upplever plötslig och svår huvudvärk, huvudvärk med feber, stel nacke, förvirring, kramper, dubbelseende, domningar eller svaghet i armar eller ben, huvudvärk efter en huvudskada eller kronisk huvudvärk som förvärras efter hosta, plötsligt rörelse, eller ansträngning, eller om du är över 50 när dina symptom uppkommer, rekommenderar vi att du omedelbart uppsöker läkare för att utesluta allvarliga tillstånd.

Referenser:

1. NHS. (2019) Migraine. Retrieved from NHS: https://www.nhs.uk/conditions/migraine/causes/

2. Migraine.Org. (2022). What is migraine? Hämtad från: https://migraine.org.uk/learn/what-is-migraine/

3. Internetmedicin. (2022) Migrän. Hämtad från: https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/neurologi/migran/

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsedd att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du har angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig eller dröj med att söka professionell medicinsk rådgivning på grund av något du har läst i den här bloggen.